Σύνοδος του Νότου στη Ρώμη: Ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης, ανάπτυξη, το μέλλον της Ευρωζώνης, προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας των «7»

Στη Ρώμη πραγματοποιείται το απόγευμα η 4η σύνοδος  των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», μιά πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και της προώθησης της κοινωνικής Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος των επτά ηγετών είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη. Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ένωσης επεξεργάζονται διακήρυξη για μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Παράλληλα, στην αιώνια πόλη πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική.

Οι επτά ηγέτες επεηεργάζονται νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία, σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις «χώρες πρώτης γραμμής», όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζει δυναμικά και να πρωτοστατεί στις προσπάθειες με στόχο να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη, αλλά και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, αύριο αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος) αναμένεται να πάρουν μέρος σε μια σύντομη αρχική συνάντηση στις 19:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας), την οποία θα ακολουθήσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου κι ένα δείπνο εργασίας.

Στο μενού των συζητήσεων: το μέλλον της ευρωζώνης, η προώθηση ενός οράματος για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του 2019 με διεθνικά ψηφοδέλτια και τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημοψηφίσματα… αλλά, πάνω απ’ όλα, η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων.

Για την Ιταλία, το 2017 ήταν χρονιά καμπής: οι ακόμη το πρώτο εξάμηνο μαζικές ροές μεταναστών και προσφύγων μειώθηκαν δραματικά το δεύτερο, με τίμημα τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες που έκλεισε η Ρώμη με τη Λιβύη. Οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 119.000, δηλαδή μειώθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με το 2016.

Αντιθέτως στην Ισπανία, Αλγερινοί και Μαροκινοί προστέθηκαν στους μετανάστες που φθάνουν στις ακτές της χώρας, με το σύνολο να περνάει από τις 6.000 αφίξεις το 2016 στις 23.000 το 2017.

Στην Ελλάδα, η συμφωνία η οποία κλείστηκε ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία μείωσε τις αφίξεις στις 28.800, έναν αριθμό έξι φορές μικρότερο εκείνου που καταγραφόταν το 2016.

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων μεταναστών στη Μεσόγειο μειώθηκε από τους σχεδόν 5.000 το 2016 στους 3.116 το 2017, στη συντριπτική πλειονότητα στα ανοικτά της Λιβύης, όπου ο δείκτης των θανάτων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (1 στους 40).

Η Ελλάδα φιλοξενεί πάνω από 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες, από τους οποίους οι 14.000 ζουν σε καταυλισμούς με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού στα νησιά του Αιγαίου.

Το κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας και δυσπιστίας έχει μετατρέψει τη μεταναστευτική κρίση σε προνομιακό πεδίο για τα λαϊκιστικά κόμματα και την άκρα δεξιά στην Ιταλία ενώ πλέον πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Στην Ισπανία, είναι τα ετοιμόρροπα κέντρα κράτησης όπου στέλνονται οι παράτυποι μετανάστες ενόψει της απέλασής τους που προκαλεί πολεμική. Πάνω από 500 μετανάστες είναι έγκλειστοι σε μια φυλακή της Ανδαλουσίας όπου ένας Αλγερινός βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο κελί του την 29η Δεκεμβρίου.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα, οι χώρες του νότου δεν σταματούν να απευθύνουν εκκλήσεις για την καλύτερη κατανομή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει επανειλημμένα να προστεθούν οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί στους πρόσφυγες για την επανένταξη των οποίων ορίζονται ποσοστώσεις.

«Η Ιταλία δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να πληρώνει για τους πάντες (στην ΕΕ), σε οικονομικούς όρους όσο και σε όρους πολιτικού κεφαλαίου», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι, αρχιτέκτονας των συμφωνιών–οι οποίες έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση στις Βρυξέλλες–με τις αρχές και παραστρατιωτικές οργανώσεις της Λιβύης για να εμποδίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιβιβάζονται σε επικίνδυνα πλεούμενα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, έκρινε από την πλευρά του ότι η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει στην ανθρωπιστική πτυχή της ιταλικής πολιτικής.

Τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα που υποδέχθηκε μια ομάδα 162 προσφύγων από την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Υεμένη, που έφθασαν στη χώρα με απευθείας πτήση από τη Λιβύη. Σύμφωνα με τον Μινίτι, αναμένεται να ακολουθήσει η απομάκρυνση άλλων 10.000 προσφύγων από τη Λιβύη μέσα στο 2018, όμως προϋπόθεση για αυτό είναι να κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Με τις αιτήσεις ασύλου να καταγράφουν ρεκόρ και στη Γαλλία, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει με την ιταλική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα παρατείνει την παραμονή του στη Ρώμη ως την Πέμπτη.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν:

  • ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης

  • ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν

  • ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, κ. Μαριάνο Ραχόι

  • ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξης Τσίπρας

  • ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Πάολο Τζεντιλόνι

  • ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, κ. Τζόζεφ Μουσκάτ

  • ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, κ. Αντόνιο Κόστα

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα:

16.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

19.00-19:45: Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

19.50-20.00:      Οικογενειακή φωτογραφία

20.00-20.30:      Κοινές δηλώσεις στον Τύπο

20.30-22.00:     Δείπνο εργασίας των ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here