Συμβιβασμός-ομολογία Novartis με το αμερικανικό δημόσιο για καταχρηστικές πληρωμές στην Ελλάδα με πρόστιμο 310 εκ. δολαρίων-Κατέρρευσε οριστικά το σενάριο περί «σκευωρίας»

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης  ήρθε η Novartis, παραδεχόμενη αθέμιτες πρακτικές και καταχρηστικές πληρωμές σε  δημόσιους παρόχους υγείας στην Ελλάδα, με σκοπό τη συνταγογράφηση ή χρήση των προϊόντων της.

Πρόκειται για μνημειώδη παραδοχή του σκανδάλου από την Novartis η οποία συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 310 εκ. δολάρια αποζημίωση, για αυτές τις καταχρηστικές πληρωμές,  που εκτός της Ελλάδας  καταγράφηκαν και στη Ν. Κορέα και το Βιετνάμ.

Η ανακοίνωση, επιβεβαιώνει παράνομες πληρωμές σε δη στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί κόλαφο για όσους επιμένουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο αλλά σκευωρία!

Βέβαια στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα που τυχόν συμμετείχαν στην διαδικασία των παρανομων πληρωμών, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα κείμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ωστόσο, ΜΜΕ στην Ελλάδα, φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έσπευσαν να προκαταλάβουν λέγοντας ότι η μη αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, δικαιώνει όσους μιλούσαν για σκευωρία!

Αποκρύπτουν όμως να εξηγήσουν, τι είναι αυτές πληρωμές σε δημόσιους παρόχους υγείας στην Ελλάδα, που παραδέχεται η Novartis και μάλιστα καταβάλει αποζημίωση για αυτές.

Το ερώτημα είναι, θα γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα, ώστε η NOvartis να πληρώσει

Η ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει χρεώσεις παραβίασης στις διατάξεις των βιβλίων και των αρχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του FCPA.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε προγράμματα για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή  Alcon. Σύμφωνα με την διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «κακό» χρέος».

«Ελλιπή ελεγκτικά περιβάλλοντα αποτελούν πρόσφορο έδαφος αδικοπραγίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Κεφαιλαιαγοράς, Τσαρλς Κέιν. «Όπως φαίνεται από την υπόθεση Novartis, οι αδυναμίας σε ένα μέρος της επιχείρησης, μπορούν συχνά να υπηρετήσουν ως προάγγελος μεγαλύτερων μη αντιμετωπίσιμων προβλημάτων» συμπληρώνει.

Η Novartis αποδέχτηκε την διαταγή που επιβάλει στην εταιρεία να άρει και να παύσει να διαπράττει παραβιάσεις στα βιβλία και α αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους της Κεφαλαιαγοράς. Η Novartis συμφώνησαν να πληρώσουν αποζημίωση 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθούν με τριετή αναφορά της κατάστασης των μέτρων συμμόρφωσης. Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Την έρευνα διεξήγαγαν οι Σοναλί Σινχ και Ρετζίνα Μπάρετ και επιθεώρησε ο Τρέισι Λ. Πράις. Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά τη συμβολή του τμήματος απάτης του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την εισαγγελία του Νιου Τζέρσι, το Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών, την Ελεγκτική Αρχή Αγορών της Ελβετίας και την Αρχή Οικονομικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η Novartis Hellas θα πληρώσει πάνω από 233 εκατ. δολάρια
Επιπλέον, η Novartis Hellas, καλείται να πληρώσει -στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού – πάνω από 233 εκατ. δολάρια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here