Συμφωνία ως Κυριακή βλέπουν κυβερνητικά στελέχη, μετά την συνάντηση Τσακαλώτου-θεσμών-Σκληρό μνημόνιο από ΔΝΤ και τρικ για να φέρει νωρίτερα τα μέτρα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα η μακρά συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Εφης Αχτσιόγλου, με τους επικεφαλής των θεσμών. Αν και δεν υπήρξε σύγκλιση σε όλα τα μέτωπα, κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης δήλωσε ότι πιθανότατα όλα θα έχουν κλείσει ως την Κυριακή ή το αργότερο Τετάρτη, όπως είπε άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

«Το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μας αρέσουν αλλά η πρώτη εικόνα δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση κωλυσιεργίας εκ μέρους τους και θεωρώ ότι έως την Κυριακή μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία. Τα πιο μεγάλα θέματα τα λύσαμε στη Μάλτα, τώρα έχουν μείνει από δύο-τρία μικρά διάσπαρτα ζητήματα σε όλα τα θέματα». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

Άλλο στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας, πάντως, υποστήριξε ότι «όλα θα έχουν κλείσει έως την Τετάρτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα συζητήθηκαν τα οργανωτικά θέματα για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν ανά τομέα της διαπραγμάτευσης και αναμένεται αύριο το μεσημέρι να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση είχε διπλό στόχο. Το πρώτο είναι να καταρτιστεί ένα πλάνο για το πώς θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες, πιθανόν ως και την Κυριακή, οι επαφές των δύο πλευρών. Το δεύτερο, και σημαντικότερο, να εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει μετά τις παρατηρήσεις που έκαναν χθες τα τεχνικά κλιμάκια επί των ελληνικών αντιπροτάσεων στα δύο προσχέδια της συμφωνίας που είχαν συντάξει οι θεσμοί (για το μνημόνιο του ΔΝΤ, MEFP και για την επικαιροποίηση του MoU με τους Ευρωπαίους).

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο του ΔΝΤ, το οποίο εστάλη στην κυβέρνηση, κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρό τόσο για την εφαρμογή των αντίμετρων όσο και με βάση τη λίστα των «έξτρα» μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει.

Η συμφωνία της ελληνικής πλευράς στο κείμενο του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο εισάγει τον όρο της «βιώσιμης υπεραπόδοσης» στο κείμενό του από την οποία θα εξαρτάται με βάση τριμηνιαίους ελέγχους η εφαρμογή των όποιων αντίμετρων μέσα από μια συγκεκριμένη λίστα. Αν όμως αντί για «βιώσιμη υπεραπόδοση» υπάρχει υστέρηση τότε τα μέτρα λιτότητας θα έρχονται νωρίτερα και σύμφωνα με το κείμενο το πρώτο που θα συμβεί είναι η εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ από το 2019 μαζί με τις συντάξεις.

Επίσης ζητά,  δεν επαρκούν οι περικοπές από 5-30% στην «προσωπική διαφορά» των κύριων συντάξεων για να υπάρξει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ, τότε το «μαχαίρι» να μπαίνει και στις επικουρικές.

Τα Μη συνταγογραφούμενα στα Σούπερ Μάρκετ
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πέρα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνει και την πώληση μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σουπερμάρκετ, μια σύσταση της «Εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ η οποία συγκεντρώνει από το παρελθόν τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου των φαρμακοποιών.

Οι προσλήψεις στο Δημόσιο
Για το Δημόσιο το μνημόνιο του ΔΝΤ δίνει έμφαση στην εφαρμογή του σχήματος της κινητικότητας και της αξιολόγησης ενώ η μείωση προσωπικού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Έτσι, ο λόγος της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει σταδιακά 1 προς 4, 1 προς 3 και τελικά 1 προς 2.

Η κυβέρνηση πιέζεται επίσης να πάρει πρωτοβουλίες για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here