Στουρνάρας: Οχι τώρα έξοδος στις αγορές-Πρώτα 2-3 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις-Φοβάται 4ο μνημόνιο, ζητά μείωση φόρων και δαπανών

Δεν προκρίνει την έξοδο στις αγορές, τουλάχιστον τώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Wall Street Journal», εκφράζει φόβους για την ανάγκη ενός ακόμη προγράμματος στήριξης. Την ίδια στιγμή, στην έκθεσή της για το χρηματοπσιτωτικό τομέα, η ΤτΕ ζητά αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και συγκράτηση δαπανών.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς για έξοδο στις αγορές. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές».

Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι, εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα για την αναδιάρθρωσή του, αυτό θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την έξοδο της χώρας στις αγορές και, ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης.

«Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, εξαιτίας της μη ξεκάθαρης κατάστασης του τι θα συμβεί με το χρέος της, τότε φοβάμαι ότι ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης θα είναι αναπόφευκτο. Φυσικά, κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ μετά την απόφαση του Eurogroup και φυσικά την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας δεν παραλείπει, πάντως, να ασκήσει κριτική και σε χώρες της Β. Ευρώπης όπως η Γερμανία, οι οποίες διατηρούν εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα. «Αυτοί αυξάνουν τα πλεονάσματά τους, την ώρα που άλλοι προσπαθούμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας» δηλώνει.

Μάλιστα, προσθέτει ότι κανείς δεν ασκεί πιέσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, προκειμένου να μειώσουν τις εξαγωγές τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πιστεύει ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόκειται να διακοπεί απότομα, ενώ τάσσεται υπέρ της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ στο σύνολό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την «κόντρα» του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση, αν και προστίθεται ότι οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τον διοικητή της ΤτΕ να έχει καλωσορίσει δημόσια την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία, όπως δηλώνει, έχει βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ καλεί και τους καταθέτες να «γυρίσουν» τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Εκθεση της ΤτΕ ζητά μείωση φόρων, συγκράτηση δαπανών

Αναγκαία κρίνει την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως επισημαίνει στην Έκθεσή του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, οι δημοσιονομικοί στόχοι διατηρούνται στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο στόχος αυτός κρίνεται πολύ υψηλός για να είναι διατηρήσιμος σε βάθος χρόνου και η δημοσιονομική προσπάθεια που χρειάζεται για την επίτευξή του μακροπρόθεσμα αποτελεί ανασχετικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης που απαιτείται ώστε αυτή να αποδώσει.
«Ο επαναπροσδιορισμός του δημοσιονομικού στόχου σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ αποτελεί μια περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής» υποστηρίζει η κεντρική τράπεζα.
Ως εκ τούτου, σημειώνει, «η σχετική απόφαση του Eurogroup της 15.6.2017 που αναφέρεται στη δυνατότητα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο ίσο προς ή λίγο πάνω από 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060 κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προαναφέρθηκαν και μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση, είναι δυνατόν να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» τονίζει στην ίδια έκθεση η νομισματική αρχή.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, τα ψηφισθέντα μέτρα κοινωνικής στήριξης, η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αναπροσδιορισμός (μειωτικά) των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, πλην των πιστωτικών ιδρυμάτων και η μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επίσης, για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, θα πρέπει, σύμφωνα με την ΤτΕ, να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και να ενισχυθούν οι έλεγχοι.
«Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων, αλλά και θα ενισχυθεί το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης ανάμεσα στους πολίτες» αναφέρεται στην έκθεση.
Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να γίνει πιο ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, πέρα από τα προφανή οφέλη που επιφέρει η αύξηση των δημοσίων εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τους ιδιώτες επενδυτές μαζί με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση του ανταγωνισμού προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση.
Οι προβλέψεις για ανάπτυξη
Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για τα έτη 2017, 2018 και 2019.
Αναλυτικότερα, αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης κατά 1,6%, 2,4% και 2,7% για το 2017, το 2018 και το 2019, αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2017 βασίζονται στην υπόθεση ότι οι προβλεπόμενες δημοσιονομικές εξελίξεις θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα αφού το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 βασίστηκε εν μέρει σε μη επαναλαμβανόμενη είσπραξη εσόδων και συγκράτηση δαπανών.
Επίσης, βασίζονται στις ενδείξεις για αύξηση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών (κυρίως τουριστικών).
Επιπλέον, αναμένεται ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιδράσει θετικά στις συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας και στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος, με σημαντικές θετικές συνέπειες στην εξέλιξη των βασικών συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν το βασικό σενάριο προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ισορροπημένοι.
Η πιο θετική του αναμενόμενου έκβαση σχετίζεται με την ταχύτερη από το αναμενόμενο αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών και την ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας.
Μια πιο αρνητική έκβαση σχετίζεται με τις επιπτώσεις πιθανών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων. Σχετίζεται επίσης με εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπως με την έξαρση του προστατευτισμού διεθνώς και με το ενδεχόμενο επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here