Στο Impact hub Athens o Αλ. Τσίπρας-Στήριξη των Eπιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με 50 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση

 

ΦΩΤΟ:Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti.

Το Impact hub Athens δομή που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, επισκέφθηκε στο πρωί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Πρόκειται για συμβολική κίνηση ενίσχυσης των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας, που ουσιαστικά αξιοποιούν τα όποια κέρδη για να προσφέρουν ανταποδοτικό κοινωνικό έργο και στήριξη σε ευάλωτες ομάδες.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε χαλαρό κλίμα για αρκετή ώρα με πολλούς νέους ανθρώπους-εκπροσώπους κοινωνικών επιχειρήσεων που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο, νοικιάζοντας ουσιαστικά μέρος των εγκαταστάσεων και αξιοποιώντας τον ως έδρα για την εργασία τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένας ανοικτός χώρος από πολλούς νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ο καθένας σε διαφορετικά πεδία. Αναφέρθηκαν σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται ο καθένας εξ αυτών και εξήγησαν ότι αυτός ο χώρος τούς προσφέρει και τη δυνατότητα να βρουν πιθανές συνέργειες με άλλους νέους ανθρώπους που προωθούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις τους, με τον κ. Τσίπρα να συζητά μαζί τους τις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση  η ΚΑΛΟ, σημείωσε ότι προβάλλουν ένα άλλο τρόπο ζωής, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Οι λέξεις κλειδιά στην Αλληλέγγυα Οικονομία, δεν είναι ο ανταγωνισμός και το κέρδος, αλλά η συνεργασία, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η καινοτομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.

 

Τέτοια εγχειρήματα, σημείωσε, τα οποία   στηρίζονται στη συνεργασία, την  αλληλοβοήθεια, πειραματίζονται, και καινοτομούν, ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, έχουν κοινωνικό όφελος και συμμετέχουν νέοι, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία ενός  ευοίωνου μέλλοντος.

 

Η σημασία της Αλληλέγγυας Οικονομίας αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα μας την ώρα που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γαλλία, Ισπανία) συμβάλει πάνω από 10% στο ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλει:

 

  • στην αύξηση της απασχόλησης.
  • προσφέρει θέσεις εργασίας με δικαιώματα.
  • αποτελεί δημιουργική διέξοδο και ενισχύει την έμπνευση των νέων ανθρώπων.
  • φρενάρει το braindrain και
  • το «προϊόν» έχει κοινωνικό όφελος.

Μέτρα υπέρ ενίσχυσης ΚΑΛΟ

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και πιο συγκεκριμένα:

  • Με το νόμο 4430/2016, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοποίησης των ΚΑΛΟ. Δεν απευθύνονται, πλέον, μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους (πρόνοια, εστίαση) αλλά και σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς, όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αποτελεί πεδίο ευκαιρίας για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις.
  • Ίδρυσε Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.
  • Τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ. Με στόχο την υποστήριξη φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, κ.λπ.
  • Παράλληλα, την ίδια περίοδο, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες εξοπλισμού). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
  • Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here