Στην τελευταία του κατοικία ο Κων. Μητσοτάκης-Το αντίο της Ντόρας

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Μ. ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ)

Στον ειδικό χώρο του κοιμητηρίου του Αργουλιδέ, στα Χανιά, που ο ίδιος επέλεξε, δίπλα στην σύζυγό του Μαρίκα, ενταφιάσθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ο Κων. Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί δέηση στην εκκλησία της Αγ. Μαγδαληνής, όπου η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη, απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον πατέρα της.

Χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της η κ. Μπακογιάννη, ξεκίνησε τον αποχαιρετισμό της λέγοντας ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο».

Αφού καθησύχασε τον πατέρα της ότι όλα στα Χανιά, στο Ακρωτήρι πάνε καλά, αφού «τα Λευκά όρη κρατούν ακόμη χιόνι, φέτος είχαμε πολλά νερά και η σοδειά προβλέπεται μεγάλη», συνέχισε, με φωνή που έτρεμε:

«Είμαστε όλοι εδώ. Ολη η οικογένεια, μά πάνω απ’ όλα οι φίλοι σου που στάθηκαν δίπλα σου. Ολοι αυτοί που μια ζωή ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου. Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες να αγαπάμε την Κρήτη, να τιμούμε το λόγο μας και την τιμή μας. Σε ευχαριστούμε για την αστείρευτη πηγαία αισιοδοξία σου. Συχαριστούμε για τη λεβεντιά σου, για την καλοσύνη σου. Όταν σου είπα ότι η χώρα δεν πάει καλά, μου είπες να έχω πίστη στους Έλληνες».

«Πως να βρω τη δύναμη να σε αποχαιρετήσω; Που να βρω λόγια, στέκονται κόμποι. Δεν δείλιασες ποτέ, σε όλες τις μικρότητες και τους δειλούς, τους λίγους. Δεν χώρεσες, δεν λύγισες. Ήσουν ψηλός, βλέπεις και το βλέμμα σου δεν ήξερε παρά να απλώνεται. Δεν χώρεσες. Για τη μάνα μου. Για μας».

Και έκλεισε τον σύντομο αποχαιρετισμό της: «Ψηλέ περήφανε πατέρα σήκω πάνω, γιατί άδειασε ο τόπος, γιατί θα χαράξει και δεν θα ‘σαι εδώ. Σήκω απάνω. Λίγο απάνω. Λίγο ακόμα να μας βγάλεις στο ξέφωτο. Σήκω απάνω».

Στα Χανιά εκτός από τη στενή οικονένεια και τα στελέχη της ΝΔ, τον Κων. Μητσοτάκη συνόδευσαν τόσο ο προσωπικός του φύλακας μανούσος Γρυλλάκλης όσο και ο επιχειρηματίας, εφοπλιστής, μεγιστάνας των ΜΜΕ Β. Μαρινάκης, προσωπικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης,  το φέρετρο με την σορό του Κων. Μητσοτάκη, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου και αφού του παρασχέθηκαν οι δέουσες τιμές, πήρε την άγουσα για το κοιμητήριο.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός του ήταν ένα ριζίτικο τραγούδι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here