Στην Ολομέλεια της Βουλής η κατάργηση ασύλου και απλής αναλογικής στους ΟΤΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Τετάρτη το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και την υπέρβαση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ , το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τη ΝΔ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα:  Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ. κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο από τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, τροπολογία σύμφωνα με την οποία στη διάταξη του νόμου 4009/2011 για το ασυμβίβαστο προστίθεται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) και αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του στα ΑΕΙ.

Κατεδαφιστική πολιτική για δωρεάν πρόσβαση, έρευνα και άσυλο στην εκπαίδευση

«Κατεδαφιστική πολιτική» όσον αφορά την εκπαίδευση καταλόγισε η Μερόπη Τζούφη, πρώην υφυπουργός, στην κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε και περιέχει την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα, η Αν. Τομεάρχης Παιδείας ανέφερε πως η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατεδάφιση του μεταρρυθμιστικού έργου της προηγούμενης περιόδου, καταφεύγοντας σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και υλοποιώντας πολιτικές αποκλεισμού από τη Δημόσια Εκπαίδευση. Παράλληλα, σχεδιάζει να δώσει περισσότερο χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Η Μ. Τζούφη αναφέρθηκε αναλυτικά στα βασικά θέματα, δηλαδή, στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και την εξομοίωσή του με τον κοινό δημόσιο χώρο, τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, την επαναφορά της «βάσης του 10», την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε Τμήματα των Πανεπιστημίων – κινήσεις που στοχεύουν σε μια «ποιοτική γνώση για λίγους». Αναφέρθηκε επίσης στην απόσπαση της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μεταφορά της στο Υπουργείο Οικονομίας ως μια παγκόσμια πρωτοτυπία με πολλούς αρνητικούς συμβολισμούς και λειτουργικές αδυναμίες, καθώς και στη διακοπή των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τι ακριβώς «προσθέτουν» οι προτεινόμενες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο;

Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας,Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρει σε άρθρο του πως το πιο ανησυχητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα να καλεί ο οποιοσδήποτε την αστυνομία, ανεξάρτητα αν γνωρίζει να ξεχωρίζει τις διαβαθμίσεις των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες καλεί την αστυνομία.

Ιδιαίτερη βάση έδωσε ο Κ. Γαβρόγλου, στην τυφλή προσήλωση της κυβέρνησης στα δόγματα της ιδιωτικοποίησης και του «νόμου και της τάξης», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στα υπαρκτά προβλήματα, αλλά και στην σιωπή της συνόδου των πρυτάνεων.

«Τα διετή προγράμματα σπουδών αποτελούν το νέο υπόδειγμα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας»

Ενας εμβληματικός νέος ακαδημαϊκός θεσμός που παραδίδει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη στη νέα κυβέρνηση είναι η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) εντός των Πανεπιστημίων και η οργάνωση διετών προγραμμάτων μέσω αυτής της νέας ακαδημαϊκής μονάδας, αναφέρει σε άρθρο του ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ και πρώην συντονιστής του ΥΠΠΕΘ για τα διετή προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ, Αντώνης Κυπάρος. Ο θεσμός των διετών προγραμμάτων εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει.

«Τα διετή προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια αποτελούν το νέο υπόδειγμα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας, παρέχοντας μία ακόμη προοπτική για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των μαθητών και των γονέων είναι πάρα πολύ μεγάλα. Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ, κάνοντας τον προγραμματισμό τους, πιθανόν να μη συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί αποφάσισαν να εγγραφούν στα διετή προγράμματα σπουδών», συμπληρώνει ο Α. Κυπάρος.

«Κρίμα για τα Πανεπιστήμια. Περισσότερο κρίμα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους», καταλήγει.

Δραστικός περιορισμός της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Τυφλή εμπάθεια προς τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» και ένα πλέγμα μικροεξυπηρετήσεων που ουδόλως αφορούν τις τοπικές κοινωνίες», καταλογίζει στο ΝΔ ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

«Σπεύδοντας να προεξοφλήσει ότι υπάρχει μια «ανακύψασα προβληματική κατάσταση», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου, εξαιτίας, υποτίθεται, της αναλογικής συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, εκτός του ότι εχθρεύεται κάθε θεσμό που προάγει τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, η κυβέρνηση υποτιμά εκ των προτέρων την ωριμότητα των αιρετών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, θεωρώντας δεδομένο ότι αποκλείεται να βρουν τρόπους σύνθεσης και συνεργασίας μέσω προγραμματικού διαλόγου», συμπληρώνει.

Ο Κ. Πουλάκης, αναφέρει πως με το νέο νομοσχέδιο η ΝΔ στοχεύει στην εκ νέου δημιουργία ενός δημαρχοκεντρικού και περιφερειαρχοκεντρικού μοντέλου σε βάρος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, στην εκ νέου αυστηροποίηση του πλαισίου επίλυσης των διαφορών των Ο.Τ.Αμε τους εργαζομένους τους που θα τους καταστήσει εκ νέου ομήρους μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, καθώς και σε ένα πολιτικά συγκεντρωτικό σύστημα, που απλώς θα διαχειρίζεται, συνήθως παραχωρώντας σε ιδιώτες, τις βασικές τοπικές ανάγκες.

Τέλος, επισημαίνεται πως με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των απερχόμενων και των νέων συμβουλίων του, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, «απαιτεί την άμεση απόσυρση της διάταξης του άρθρου 5 του Νομοσχεδίου που μετατρέπει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων, σε γνωμοδοτικές».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Αυτοδιοίκηση σε διαλυτικές καταστάσεις, οι δήμοι πρέπει να διοικηθούν

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε απομονωμένος από την ελληνική κοινωνία και οι δεσμοί του με τον χώρο της αυτοδιοίκησης ήταν πάρα πολύ περιορισμένοι, εκδικήθηκε την Αυτοδιοίκηση και την οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», εξηγώντας ότι «ο δήμαρχος που πήρε 50% συν μία ψήφο και ο περιφερειάρχης που πήρε 50% συν μία ψήφο, στον δεύτερο γύρο δεν έχουν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στις βασικές επιτροπές που διοικούν τους δήμους και τις περιφέρειες» και διερωτώμενος «πώς θα λύσουν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα θέματα, όπως αυτά που αφορούν τα σκουπίδια, όταν δεν έχουν πλειοψηφία να παίρνουν αποφάσεις».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here