Σταδιακή επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια-Κοτζιάς: Ετοιμα αρκετά Προεδρικά Διατάγματα-Τσίπρας: Η Ελλάδα επεκτείνεται

Την σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων ης Ελλάδας, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, προανήγγειλε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Παίρνοντας όπως είπε την άδεια του πρωθυπουργού, είπε ότι είναι έτοιμα αρκετά Π.Δ για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο έως τα Αντικύθηρα.

Υπό επεξεργασία είναι επίσης τα ΠΔ επέκτασης των χωρικών υδάτων σε Σαρωνικό, Κρήτη, Εύβοια και Μαγνησία. «Η Ελλάδα επεκτείνεται» τόνισε και ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα ΠΔ.Είναι η πρώτη φορά μετά τα Δωδεκανησσα, που η Ελλάδα επεκτείνει την εθνική της κυριαχία», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Το θέμα αυτό, αποτελεί σημαντικό θέμα διαφωνίας και σύγκορυσης με την Τουρκία, η οποία έχει αποφασίσει στη Βουλή, ότι τυχόν επέκταση ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, αποτελεί casuv belli(αιτία πολέμου),

Σύμφωνα με όσα ειπε ο κ. Κοτζιάς, η διαδικασία αυτή έχει τρία στάδια, πρώτα το κλείσιμο των κόλπων, τον καθοριαμό των νέων ορίων και την χαρτογράφησή τους. Στο ελικό στάδιο για την κατάθεσή τους είναι τα ΠΔ για Ιόνιο και τα Αντικύθηρα.

Τι είπε ο Κοτζιάς

Κάναμε ένα σοβαρό βήμα ελπίδας και είμαι στη θέση να πω ότι φεύγω από το υπουργείο ευτυχής, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την «τιμή και την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής».

«Στην προσπάθειά μας να λύσουμε τα προβλήματα, μεγαλώνουμε. Και ηλικιακά και σε σκέψη. Και χάρη στις συζητήσεις, στις οδηγίες, στην προτροπή από τον πρωθυπουργό τα αντιμετώπισα»  είπε και υπογράμμισε: «Κάτω από την ηγεσία σας η χώρα βγήκε από το βούρκο, ξεπέρασε την ανυποληψία. Σήμερα μας ακούν και ζητούν τη γνώμη μας».

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, σημείωσε «κάναμε δημοκρατική εξωτ. πολιτική, με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, συγκροτώντας συμμαχίες», ενώ υπογράμμισε ότι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει την ατζέντα στο Κυπριακό.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καταγγελίες και τις αιχμές για μυστικά κονδύλια του υπουργείου. «Κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ξεχνούν τις υποθέσεις, που παραπέμψαμε στον εισαγγελέα» είπε. Σημείωσε ακόμη ότι τα απόρρητα κονδύλια φέρουν όλα την έγκριση της Βουλής.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες, έκανε λόγο για «αθλιότητες» και ένδειξη απουσίας σοβαρότητας. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη» τόνισε.

Χαμογελαστός προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης- παραλαβής ο Νίκος Κοτζιάς. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός.

Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται από πρόσωπα του περιβάλλοντός του να είναι θιγμένος από τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια, αλλά και από τη στάση του πρωθυπουργού.

Από στιγμή στιγμή θα αρχίσει η τελετή και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και του Αλέξη Τσίπρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here