Εκλογές σήμερα στη Σλοβενία-Φαβορί ο ακραίος συντηρητικός Γιάνσα

Περίπου 1,7 εκατομμύρια Σλοβένοι ψηφίζουν σήμερα για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις  ο άκρως συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα,  ο οποίος φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα, Το σχεδόν ακροδεξιό «Δημοκρατικό κόμμα» του Γιάνσα έκανε προεκλογική εκστρατεία καταγγέλλοντας την «εισβολή» των μεταναστών στη χώρα, που βρίσκεται πάνω στην λεγόμενη Βαλκανική οδό.

0 59χρονος Γιάνσα, που ηττήθηκε το 2014, όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή, εκτίοντας ποινή για διαφθορά, συγκεντρώνει το 25,1% των ψήφων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Ninamedia. Αντιθέτως το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθπουργού, Μίρο Τσέραρ, έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά στο 9,3%, παρά τις άκρως δυναμικές επιδόσεις της οικονομίας. Δεύτερο είναι το νεοσύστατο κεντροαριστερό κόμμα του κωμικού Μαριάν Σάρεκ με 13,7%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας  ο  Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στον Γιάνσα, φθάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «εγγυητή της επιβίωσης του σλοβένικου λαού».

Ο ηγέτης του ακροδεξιού δημοκρατικού κόμματος της Σλοβενίας, Γιανέζ Γιάνσα, θεωρείται το φαβορί ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Η αντιμεταναστευτική ρητορική του Γιάνσα, οι τραμπικού ύφους εκκλήσεις προς τους πολίτες «να αδειάσουν τον βάλτο», οι φραστικές επιθέσεις στους επικριτές και αντιπάλους του μέσω Twitter, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες για διαφθορά, προβληματίζουν τους διεθνείς παρατηρητές. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Γιάνσα είναι πρώτο συγκεντρώνοντας το 25,5% της ψήφου, ενώ δεύτερο είναι το νεοσύστατο κεντροαριστερό κόμμα του κωμικού Μαριάν Σάρεκ με 13,7%. Το κόμμα του Γιάνσα, τον οποίο πολλοί Σλοβένοι θεωρούν ήρωα για τον ρόλο του στον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία, υπόσχεται ότι θα «καθαρίσει τον γραφειοκρατικό βάλτο» της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την Αριστερά «εκφυλισμένη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here