Σκοπιανό: Ο Τσίπρας ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς-«Ιλιντεν Μακεδονία», το νέο όνομα που προτείνουν τα Σκόπια-Και το «Βαρντάρσκα» στο τραπέζι-Το Νέα Μακεδονία» επικρατέστερο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων. Οπως έγινε γνωστό, από σκοπιανό μέσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατέθεσε στις συζητήσεις που είχε στη Σόφια με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ένα νέο σύνθετο όνομα, που δεν υπήρχε στη λίστα των 5 προτάσεων που είναι γνωστές. Το όνομα αυτό, σύμφωνα με την Σκοπιανή ιστοσελίδα  a1on.mk, είναι Δημοκρατία της Ιλιντεν Μακεδονίας», όνομα που σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί αύριο Σάββατο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σχετικά με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ενώ το απόγευμα θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις για το Σάββατο και την Κυριακή, δεν θα πραγματοποιηθούν

Η σκοπιανή ιστοσελίδα, σημειώνει πάντως ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως χρειάζεται λεπτομερή εξέταση καθώς το θέμα με το συγκεκριμένο όνομα μπορεί να κρύβει παγίδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η εξέγερση του Ίλιντεν  στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.

Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα», με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση πάντως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας»».    

Επιβεβαίώνει ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας

Η επιβεβαίωση ότι το όνομα «Ίλιντεν Μακεδονία» έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια ήρθε από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

«Άκουσα ότι το όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία” αναφέρθηκε στις συζητήσεις, όπως επίσης και τα “Vardarska” και “Gorna”», είπε ο Καρακατσάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι BTV. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, μάλιστα, «οι δύο χώρες (σ.σ.: Ελλάδα και Σκόπια) έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο προσέγγισης».

«Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here