Σκόπια: Εκρρυθμη η κατάσταση μετά την εισβολή εθνικιστών στο Κοινοβούλιο και τον τραυματισμό 4 βουλευτών -Εκκληση Ιβανόφ για ηρεμία και διάλογο

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε μέσω διαγγέλματός του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ και κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να προσέλθουν σε διάλογο.

Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι εκρηκτική. Το βράδυ της Πέμπτης, διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, με αφορμή την εκλογή -από βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας- για πρώτη φορά, Αλβανού προέδρου της Βουλής.

Οι διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO – DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν τέσσερις βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε τον κόσμο, μέσω Facebook να δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» ανέφερε ο κ. Γκρουέφσκι.

Καταδικάζουν ΕΕ, ΗΠΑ

Έκκληση για διάλογο απευθύνουν οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια. «Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της Ε.Ε., Γιαχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here