Η σκληρή μάχη κυβέρνησης-θεσμών για περικοπές αφορολόγητου-συντάξεων και «αντίμετρα» ελάφρυνσης- Επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα θέλει να ευνοήσει το ΔΝΤ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί η έκβαση της σκληρής μάχης που δίνει η ελληνική κυβέρνηση σε διπλό μέτωπο: Αφ ενός για να μειώσει το ύψος των μέτρων, δηλαδή των περικοπών που απαιτούν οι δανειστές  μετά το 2018 και αφ΄ετέρου για να περάσει το πακέτο των αντισταθμιστικών μειώσεων της φορολογίας όσον αφορά τον ΦΠΑ σε βασικά προιόντα και τον ΕΝΦΙΑ. Η εικόνα που υπάρχει είναι πάντως ότι το ΔΝΤ κυρίως, επιδιώκει να ευνοήσει φορολογικά όχι τα χαμηλά εισοδήματα αλλά τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις!

Η βάση της συζήτησης ξεκίνησε  με την πρόταση των θεσμών για μέτρα 2% του ΑΕΠ. δηλαδή, 3,6 δις ευρώ, μετά το 2018. Τα μέτρα αυτά, φέρεται να ζητούνται να καλυφθούν κατά το μισό από τη μείωση του αφορολογήτου, περίπου στα 6.000 ευρώ και κατά το υπόλοιπο μισό από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις, σε ποσοστό άνω του 50% από το 2019 ή από το 2020.

Η ελληνική πλευρά, αντπροτείνει, οι περικοπές να περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ συνολικά, δηλαδή περίπου στα 2,7 δις ευρώ και να γίνουν  σταδιακά σε βάθος πενταετίας, οι μειώσεις στις συντάξεις.

Ομως όπως και να το υπολογίσει κανείς, οι συνταξιούχοι θα υποστούν διπλή μείωση, καθώς στη περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα προστεθούν και οι περικοπές στο εισόδημά τους από τη γενική μείωση του αφορολόγητου για όλους.

Μεγάλη συζήτηση αλλά και ενστάσεις εκ μέρους των θεσμών, προκαλούν και τα λεγόμενα αντίμετρα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Αθήνας, όπως είχε γίνει γενικά γνωστή, περιλαμβάνει μείωση του ποσού από τον ΕΝΦΙΑ κατά 1 δις ευρώ και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού ενός νέου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα φέρει ελάφρυνση κατά 40% στα χαμηλά εισοδήματα.

Η Αθήνα προτείνει ακόμη, μείωση των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά είδη ανάγκης καθώς και μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ωστόσο, πληροφορίες φέρουν τους δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ, να συμφωνεί μεν με τη μείωση της υψηλής φορολογίας, όχι όμως για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά για τα υψηλά και τις επιχειρήσεις!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι θεσμοί, με πρώτο το ΔΝΤ, υποδεικνύουν ως βασικό αντίμετρο τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ αντιθέτως η ελληνική πλευρά βάζει σε πρώτο πλάνο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – έως και κατά 35% – καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ κατ΄αρχάς για τα φάρμακα και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του συνολικού πακέτου μέτρων, εκεί ο που διεκδικεί η Αθήνα είναι να κατέβει ο πήχης των απαιτήσεων δια του συνυπολογισμού της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης τα – έως τώρα τουλάχιστον – στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 μπορεί να διαμορφωθεί τελικά στο 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου για 0,5%.

Το «μαξιλάρι» αυτής της υπεραπόδοσης θεωρείται από την ελληνική πλευρά ότι θα οδηγήσει τελικώς το ΔΝΤ σε επαναπροσδιορισμό των – απαισιόδοξων – προβλέψεών του και, εν τέλει, σε χαμηλότερες απαιτήσεις τόσο για τη διετία 2019 και 2020 όσο και για το 2018.

«Σύμμαχος» η Κομισιόν

Πηγή του οικονομικού επιτελείου σημείωνε μετά το χθεσινό ραντεβού πως σ’ αυτή την προσπάθεια αναθεώρησης των προβλέψεων του Ταμείου η κυβέρνηση έχει σταθερό σύμμαχο και την Κομισιόν.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια συζήτηση που «θέλει χαρτί και μολύβι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προϊδεάζοντας και για πιθανή χρονική παράταση των εν εξελίξει διαβουλεύσεων.

Σήμερα, άλλωστε, η συζήτηση για τα δημοσιονομικά ζητήματα περνά σε επίπεδο μόνον τεχνικών κλιμακίων και δεν αναμένεται νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο το νωρίτερο πριν από αύριο, Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου έχουν προγραμματίσει να μείνουν στην Αθήνα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και έως χθες το βράδυ τουλάχιστον ουδείς – και από τις δύο πλευρές – μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι το staff level agreement θα έχει κλείσει έως τότε.

Οι περικοπές στις συντάξεις

«Κλειδί» για τον χρόνο που θα απαιτήσουν οι διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει το τελικό ύψος και ο χρόνος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό – σημείο, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη ευαισθησία για την ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να επιμένει σε εξαιρετικά σκληρές απαιτήσεις για το ασφαλιστικό, ζητώντας βαθιές περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις από το 2019. Μετά, μάλιστα, τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή υστέρηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ, το Ταμείο φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι και αίτημα για έναρξη των περικοπών στις συντάξεις από το 2018, με συνολικές παρεμβάσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει μετάθεση των όποιων νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό για μετά το 2020, επιχειρώντας παράλληλα να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ύψος και το ύψος των περικοπών τις οποίες το ΔΝΤ προσδιορίζει συνολικά στα 1,8 δις.

Η τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό θα κριθεί αφ΄ενός από τον βαθμό αποδοχής της υπεραπόδοσης των εσόδων και, αφ΄ετέρου, από το εύρος του φορολογικού σκέλους των μέτρων. Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου κοντά στο επίπεδο των 5.500 ευρώ με παράλληλη μείωση και του φορολογικού συντελεστή του 22% στο 19% για τα φυσικά πρόσωπα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here