Σεισμός μαμούθ 8,1 Ρίχτερ στην Αλάσκα-Προειδοποίηση για τσουνάμι-Aνιχνεύθηκε κύμα δέκα μέτρων

Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών σημειώθηκε στην Αλάσκα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 250 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Τσίνιακ.

Σε λειτουργία τέθηκε το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι.

Ειδική συσκευή ανίχνευσε ένα κύμα δέκα μέτρων (!) όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, ανοικτά της Κόρντοβα στην Αλάσκα, λίγο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Αυτές οι συσκευές είναι σημαντικές για την παρακολούθηση του τσουνάμι.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

 

Όπως επισημαίνουν ειδικοί θα χρειαστούν ώρες για να φθάσει σε κατοικημένες περιοχές, άρα αυτοί οι αισθητήρες θα παίξουν σημαντικό ρόλο για να κρίνουν οι αρμόδιες Αρχές αν υπάρχει πραγματικά μεγάλος κίνδυνος.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Άνκορατζ

Αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Άνκορατζ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του και την ζώνη κινδύνου για τσουνάμι.

«Η γη έτρεμε για δύο ολόκληρα λεπτά στο Άνκορατζ. Δεν ήταν βίαιος σεισμός, αλλά παρατεταμένος. Σίγουρα δεν άρεσε στα σκυλιά!», έγραψε ένας χρήστης.

Ενώ μια άλλη κάτοικος, η Σάντι Γκότσταϊν σχολίασε: «#Τσουνάμι Ξύπνησα από τον παρατεταμένο σεισμό στο Άνκορατζ. Μου έστειλαν προειδοποίηση για τσουνάμι στο τηλέφωνο, αλλά ένα άλλο μήνυμα αργότερα έλεγε ότι είμαστε εκτός της επικίνδυνης ζώνης».

Συναγερμός για τσουνάμι έχει εκδοθεί για τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ -την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και τμήμα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον- καθώς και για τη Χαβάη.

«Βάσει όλων των διαθέσιμων δεδομένων μπορεί ο σεισμός να προκάλεσε τσουνάμι, που ενδέχεται να είναι καταστροφικό σε παράκτιες περιοχές ακόμη και μακριά από το επίκεντρο», υπογράμμισε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here