Σε δεινή θέση οι Έλληνες της Αυστραλίας-Διώχνουν από τη χώρα, όσους έχουν απολυθεί

 

 

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

 

Έστω και αργοπορημένα, άρχισαν τα όργανα για τους Έλληνες που βρίσκονται στην Αυστραλία. Είτε είναι με τουριστική Βίζα, είτε με Βίζα εργασίας, η Κυβέρνηση με ανακοινώσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης, δηλώνει απερίφραστα, πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φύγουν από τη χώρα. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους Έλληνες φοιτητές. Δεν εξήγησε όμως πώς να φύγουν από τη χώρα, αφού όλες οι πτήσεις έχουν καθηλωθεί. Και σε όλα αυτά, η Ελληνική Κυβέρνηση, κωφεύει.

 

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Alan Tudge, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας, θα υποστηρίξει οικονομικά, αποκλειστικά και μόνο τους Αυστραλούς υπηκόους. Όλοι οι υπόλοιποι, εφόσον δεν μπορούν να υποστηρίξουν από μόνοι τους τον εαυτό τους, θα πρέπει να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Να επιστρέψουν στις χώρες τους.

 

Για όσους έχουν τουριστική βίζα, είτε 3μηνη είτε 6μηνη, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι δεν πρόκειται να τις ανανεώσει και οι επισκέπτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Αυστραλία. Και αυτό, για μη επιβαρύνουν το σύστημα υγείας της Αυστραλίας.

 

Για όσους εργαζόμενους  Έλληνες και όχι μόνο, έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το πιο σημαντικό από τις ανακοινώσεις, αφορά χιλιάδες φοιτητές, πολλοί από τους οποίους είναι από την Ελλάδα, που έμειναν «απέξω» από τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και δεν έχουν βίζα μόνιμης παραμονής. Πρόκειται για Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και έφτασαν στην Αυστραλία σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν φοιτητική βίζα, για να έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν ορισμένα χρόνια.

 

Η φοιτητική βίζα, τους επιτρέπει να δουλεύουν 20 ώρες την εβδομάδα – ενώ παράλληλα σπουδάζουν σε διάφορες σχολές – αλλά σε κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Όμως σχεδόν στο σύνολό τους, έμειναν χωρίς δουλειές, και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Και για αυτούς η κυβέρνηση της Αυστραλίας δείχνει την πόρτα εξόδου.

Όμως και να θέλουν να επιστρέψουν, δεν υπάρχουν πτήσεις. Κάτι στο οποίο απέφυγε να σχολιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα θα έχει συνάντηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, με τον υπουργό Μετανάστευσης, προκειμένου να συζητήσουν το όλο θέμα. Ευνόητο είναι ότι θα πρέπει οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές και υπουργοί σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και οι μεγάλοι φορείς της ομογένειας να θέσουν επιτακτικά το θέμα στη κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Μέχρι σήμερα πάντως και παρά την επικοινωνία Ελλήνων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση αδιαφορεί παγερά και τα κατά τόπους Προξενεία, συστήνουν πτήσεις με κόστος μεγαλύτερο των 7.500 ευρώ.

 

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και θα γίνει ακόμα περισσότερο με όλα αυτά που ανακοινώθηκε. Ήδη τίθεται σοβαρά θέμα επιβίωσης.

Print Friendly, PDF & Email

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here