Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ-Νέα πολιτικά δεδομένα από την «αποβολή» Βενιζέλου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Η ρήξη στις σχέσεις Φώφης Γεννηματά-Βενιζέλου και η ανακοίνωση της ουσιαστικής αποχώρησης του τελευταίου από το ΚΙΝΑΛ, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα που θα επηρεάσει και την εκλογική εξίσωση.

Η κ. Γεννηματά, φαίνεται ότι αποφάσισε να τελειώσει με τους βαρώνους του κόμματος και ιδίως με τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος ήθελε να καθορίζει κατά βούληση τη γραμμή του κόμματος, αρκεί αυτή να στρεφόταν αποκλειστικά και μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ.  Ειναι προφανές ότι η κ. Γεννηματά θεωρεί πλέον «βαρίδι» για το ΚΙΝΑΛ τον κ. Βενιζέλο και για αυτό επέλεξε να τον θέσει εκτός μάχης και εκτός κόμματος, με ένα εύσχημο τρόπο.

Στόχος της η διεμβόλιση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επιστροφή στο ΚΙΝΑΛ όσων ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο εκ των πραγμάτων, η κίνηση της αυτή, προδιαθέτει σε μια στροφή υπέρ της προοδευτικής συνεργασίας.

Γιατί η τοποθέτηση της ότι κινούνται σε διαφορετικές γραμμές με τον κ. Βενιζέλο και ότι θέλει να μπει στη τελευταία θέση του επικρατείας, τυπικά και ουσιαστικά του έδειξαν την έξοδο.

Το ΚΙΝΑΛ, γίνεται ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο κ. Βενιζέλος και δήλωσε αποδεσμευμένος πολιτικά και κομματικά. Το διαζύγιο ΚΙΝΑΛ-Βενιζέλου είναι γεγονός.

Γιατί όμως η κ. Γεννηματά αποφάσισε μια πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου ενόψει εθνικών εκλογών;

Ο Ε. Βενιζέλος ήθελε να ελέγχει πλήρως τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ και να επιβάλει τους όρους του. Ηταν όμως και ένα πρόσωπα, όχι το μόνο αλλά όμως το πιο συμβολικό, μιας εποχής που ταυτισθηκε με την διαπλοκή και τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την ελίτ αλλά και την ακραία δεξιά πολιτική του Σαμαρά. Στην ίδια περίπου θέση μαζί του, είναι φυσικά και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ(Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος κ.α), που στοιχίστηκαν πίσω από την γραμμή Βενιζέλου. Μια γραμμή μονόπλευρα αντι Συριζα και εξώφθαλμα φιλοδεξιά.

Η αποτίναξη Βενιζέλου, και των στελεχών που τον ακολουθούν, δίνει στο ΚΙΝΑΛ, μια εικόνα περισσότερο σοσιαλδημοκρατική και αποτρέπει μια ενδεχόμενη συνεργασία του με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Δημιουργεί ωστόσο κι ένα χάσμα, όσον αφορά τους ψηφοφόρους οπαδούς του κ. Βενιζέλου, το πολιτικό μέλλον του οποίου, όπως ο ίδιος λέει, δεν κλείνει εδώ.

Θα συνεργαστεί άραγε με τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές ο κ. Βενιζέλος; Εάν ναι, τότε θα έχει δικαιωθεί η επιλογή της κ. Γεννηματά να τον εκβράσει από το ΚΙΝΑΛ, αφού τελικά, αυτό θα το έκανε έτσι κι αλλιώς. Θα ήταν απλώς πολύ χειρότερο, να διασπούσε το ΚΙΝΑΛ, για να στηρίξει τον Μητσοτάκη.

Δεν είναι βεβαίως καθόλου δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που συμπαθούν τον Βενιζέλο, θα μετακινούνταν και ψήφισαν Μητσοτάκη, επειδή θα ήταν στο επικρατείας της ΝΔ ο κ. Βενιζέλος. Επιλογή ούτως ή άλλως ανάρμοστη πολιτικά.

Εκτός εάν ο κ, Βενιζέλος είχε  ήδη συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη για να εκλεγεί εκείνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είχε γραφεί. Θα ήταν και αυτή επίσης μια πολιτική συναλλαγή με προσωπικό όφελος και χωρίς αρχές. Αλλα μπροστά στο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι θεμιτά για το μπλοκ των δυνάμεων της παλιάς πολιτικής τάξης, της ελίτ και της μαφιόζικης ολιγαρχίας που θέλουν να ξανακυβερνήσουν το τόπο.

Θεωρητικά, η εξέλιξη αυτή, ενισχύει το προοδευτικό πρφίλ του ΚΙΝΑΛ και ανοίγει το δρόμο για μια μελλοντική πολιτική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη προοδευτική συμμαχία.

Καμίνης: Ευχαριστώ την Φώφη Γεννηματά

Στην πρώτη του δήλωση προχώρησε ο Γιώργος Καμίνης, επικεφαλής, πλέον, του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, στον απόηχο της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης Βενιζέλου – Γεννηματά:

“Ευχαριστώ την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη τιμή να με προτείνει για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη”.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ήδη πάντως ο Μάνος Επιτροπάκης, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα των «βενιζελικών» στελεχών και θα ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚινΑλ στην Α’ Αθήνας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο.

Επιτροπάκης: Αποσύρω την υποψηφιότητά μου

«Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητά μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο. Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω!», ήταν η ανάρτηση που έκανε στα social media ο Μάνος Επιτροπάκης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συνέχεια, μάλιστα, προχώρησε και σε δεύτερη ανάρτηση, σημειώνοντας ότι «Η Φώφη Γεννηματά έγινε σήμερα η πράσινη Δούρου. Και στην κάθε Δούρου, ξέρετε τι κάνουμε».

Κατά πληροφορίες, έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις εκφράζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες, παρά την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή, συζητούσε με την κυρία Γεννηματά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συνδράμει προεκλογικά και εν όψει των εθνικών εκλογών το ΚινΑλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here