Ραδιενέργεια: Γιατί καθησυχάζουν οι ειδικοί αφού δεν ξέρουν από πού μας ήρθε;

Σε όλα τα κανάλια εμφανίστηκαν σήμερα ειδικοί που καθησυχάζουν για την εμφάνιση ραδιενεργού ισοτόπου του ρουθηνίου στην ελληνική ατμόσφαιρα υποβαθμίζοντας ολοφάνερα το ζήτημα.

Εμμένουν στις ελάχιστες συγκεντρώσεις, δηλαδή στα απειροελάχιστα μπεκερέλ, που είναι βέβαια αληθινό γεγονός, και κατά συνέπεια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας» κατά τη γνώμη τους.

Ομως όταν κανένας δεν ξέρει (ή δεν ανακοινώνει) την πηγή του προβλήματος και τις πιθανότητες να επανεμφανιστεί το πρόβλημα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, πώς καθησυχάζουν τον κόσμο λες και πρόκειται για κάτι ασήμαντο και σχεδόν ρουτινιάρικο;

Λένε δε ότι διαπιστωσαν την ανεξήγητη παρουσία ραδιενέργειας με τους σταθμούς ανιχνευσης αμέσως, ενώ αυτό είναι ψέμα. Είχε προηγηθεί ανίχνευση ρουθηνιου από τους Γερμανους, και στην Ελλάδα δεν το διαπιστωσαν παρότι οφείλουν να παρακολουθουν καθημερινά τις ενδείξεις από τους σταθμούς ανιχνευσης ραδιενεργών ουσιών στον ελλαδικό χώρο. Το ανιχνευσαν εν συνεχεία οι Ιταλοί, και μια μέρα μετά τους Ιταλούς αξιώθηκαν και οι Ελληνες να ρίξουν μια ματιά στις μετρησεις των σταθμών μας, οπότε….ΩΧ!!! είχαμε κι εμείς επί μια εβδομάδα ρουθήνιο πάνω από το κεφάλι μας και το μάθαμε στις 9 Οκτωβριου.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ανιχνεύθηκαν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις ρουθηνίου στο διάστημα από 27ης Σεπτεμβρίου μέχρι  5ης Οκτωβριου».

Παρόμοιες ανιχνεύσεις σημειώθηκαν προσφάτως και στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη  Φινλανδία -παντού πάνω-κάτω στα χαμηλά επίπεδα που ανιχνεύθηκαν και στην Ελλάδα, δηλαδή στα πέντε χιλιοστά του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3) ή περίπου 15.000 φορές λιγότερη συγκέντρωση από την επικίνδυνη

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, «πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους».

Η ΕΕΑΕ ελέγχει (θεωρητικα) τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr) όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή την σελιδα μπορείτε (πάντα θεωρητικά) να δείτε τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε 22 περιοχές της Ελλάδας (3 από αυτά στην Αττική). Και εμμένουμε με τη σειρά μας στο θεωρητικά, γιατί αν οι ειδικοί εξετάζουν τις μετρήσεις όποτε λάχει (και εφ’ όσον σημάνει συναγερμός σε άλλη χώρα μάλλον), τότε δεν ξέρουμε στο υποτιθέμενο live αναμεταδότη ποιας ημερομηνιας μετρήσεις βλέπουμε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Το ρουθήνιο 106 έχει υπολογίσιμη ημιζωή (373 μέρες) οπότε δεν μπορούμε να ξερουμε πότε διέρρευσε. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται ως «καύσιμο» ή πηγή ενέργειας σε γεννήτριες δορυφορικών συσκευών στην ατμόσφαιρα -γεγονός που αφήνει υπόνοιες ότι διέρρευσε από κάποιο τεχνητό δορυφόρο.

Το ρουθήνιο 106 είναι ένα ραδιονουκλίδιο τεχνητής προέλευσης. Πρόκειται για προϊόν σχάσης από την πυρηνική βιομηχανία. Αυτό το ραδιονουκλίδιο χρησιμοποιείται επίσης στον ιατρικό τομέα (μεταξύ άλλων για θεραπεία σε όγκους στα μάτια). Οπότε άλλοι εικάζουν ότι ίσως διέρρευσε από κάποια κλινική ή φαρμακοβιομηχανία στη νότιο Ρωσία.

Oι Γερμανοί απέδωσαν την παρουσία του ισοτόπου «σε κάτι που συνέβη ή συμβαίνει  περίπου 1.000 χλμ ανατολικά της  χώρας», αποκλείοντας όμως το πυρηνικό ατύχημα (επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν θα ανιχνευόταν μόνον ρουθήνιο). Θεωρούν ότι η ποσότητα που ανιχνεύθηκε στη δική τους ατμόσφαιρα είναι 17.000 φορές χαμηλότερη από τα επίπεδα..κινδύνου.

New analyses on the source of the radioactive substance ruthenium-106 suggest a release in eastern Europe, at a distance of more than 1,000 kilometres (620 miles) from Germany

Οι Γάλλοι τοποθετούν την πηγή στα νότια  Ουράλια και αναφέρουν ότι πιο έντονη παρουσία του στοιχείου παρατηρείται στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

UralMountains1.png

Ural Mountains Map.gif

Τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης ειχε ανιχνευθεί πάλι ραδιενεργό ισότοπο, τότε ήταν το ιώδιο-131 Κανείς δεν γνωρίζει την πηγή ούτε εκείνης της επικινδυνης διαρροής.

Το ισοτοπο αυτό έχει μικρή ημιζωή (μιας εβδομάδας) και χρησιμοποιείται για ιατρικές πράξεις σε ασθένειες του θυρεοειδους και ειναι πάντως σε υψηλές συγκεντρώσεις ένα απο τα πλέον καρκινογόνα ισότοπα του ιωδίου -και αυτό τεχνητό.

Οι Γάλλοι που ασχοληθηκαν περισσότερο με το ανεξήγητο ιώδιο στην ατμόσφαιρα ανακοίνωσααν τότε (13 Φεβρουαριου) ότι το ανθρωπογενές ραδιοϊσότοπο ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα (χαμηλά, στο έδαφος δυστυχώς)  για πρώτη φορά στη βόρειο Νορβηγία και εν συνεχεια στη Φινλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Γαλλία και Ισπανία.

Οι Νορβηγοί με τη σειρά τους τότε είπαν ότι ανίχνευσαν το ραδιενεργό ισότοπο για πρώτη φορά στα βόρεια σύνορά τους με τη Ρωσία. Και τότε καθησύχασαν ότι ναι μεν δεν ήξεραν την πηγή, αλλά τα επίπεδα ήτα πολυ χαμηλά και δεν συνεπάγονταν κινδυνους για την υγεία. Το μόνο για τοπίο ήταν βέβαιοι τότε, ήταν πως επειδή ακριβώς αυτό το ισότοπο δεν έχει μακρά ζωή, το ατύχημα ή διαρροή πρέπει να ήταν πρόσφατο. Τότε έλεγαν ότι η Ρωσία έκανε μυστικές δοκιμές σε ένα νέο πυρηνικό όπλο της στην Αρκτικη, πιθανόν στην περιοχή Novaya Zemlya όπου ανέκαθεν έκανε σχετικές δοκιμές. Ομως πιθανότερη εκδοχή ήταν και παραμένει  να προερχόταν από φαρμακευτική εταιρεία που παράγει σκευάσματα για θεραπείες καρκίνου.

Αυτό το ισότοπο είχε απελευθερωθεί δυστυχώς και στο πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπιλ και το 2011 στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here