Ραχόι: Ηρε την αυτονομία, καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση, προκήρυξε εκλογές στην Καταλονία

O ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία κι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας. Επειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Πρόκειται για απόφαση που αν και αναμενόμενη, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην Καταλονία.Η κυβέρνηση Πουτζδεμόν, όπως ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ραχόι, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη ρήξη Μαδρίτης-Βαρκελώνης.

Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση «για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών».

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας–τη Γερουσία–όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here