Πώς ήταν μια προΕλληνίδα που ζούσε 10.000 χρόνια πριν κοντά στα Τρίκαλα

 

Επιστήμονες ανάπλασαν με βάση τα οστά που βρήκαν την μορφή ενός κοριτσιού 18-20 ετών που πέθανε πριν από περίπου 10.000 χρόνια στη Θεσσαλία και τάφηκε σε ένα σπήλαιο που χρησιμοποιούσαν και στην παλαιολιθική εποχή -σπήλαιο που χρησιμοποιήθηκε και αργότερα, στον Β Παγκόσμιο ως καταφύγιο ή και ως ποιμνιοστάσιο. Το 1987 άρχισαν οι ανασκαφές και η χρήση περιορίστηκε.

Είναι το δεύτερο πρόσωπο που αναπλάθουν, μετά της 11χρονης Μύρτιδας που πέθανε στην επιδημια της Αθήνας κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο κατά πάσα πιθανότητα από τυφοειδή πυρετό -το δικό της κρανίο ειχε βρεθει στον Κεραμεικό.

Η Μύρτις, μια Αθηναία του 5ου αιώνα π.Χ

Το νέο πρόσωπο, που παρουσιάστηκε χθες, ονομάτηκε Αυγή. Τα οστά της βρέθηκαν το 1993 κοντά στα Τρίκαλα, 3 χιλιόμετρα από τα Μετέωρα, στο σπήλαιο της Θεόπτετρας κα πρόκειται για μια νεαρή γυναικα της μεσολιθικής εποχής,  τύπο homo sapiens

 

Το σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα

 

 

 

 

Βράχος Θεόπετρας

 

 

 

 

Το πρόσωπο που αναπλάστηκε παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, στην ημερίδα «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκαν ομιλίες και για την ιστορία της τέχνης, την αρχιτεκτονική, την οικονομία, το δίκαιο, την ψυχολογία και την αστρονομία, αλλά και την προϊστορική γαστρονομία και την ενδυμασία.

Η «Αυγή» είναι  δημιούργημα του ορθοδοντικού επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών  Μανώλη Παπαγρηγοράκη,  που ανέπλασε το 2010 και το πρόσωπο της  11χρονης Μύρτιδας που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Φυσικά συνεργάστηκαν πολλές ειδικότητες, ανθρωπολόγοι, ειδικοι ακτινολόγοι για αξονικες τομογραφίες των οστών, ειδικοί εφαρμογών για το πρόπλασμα με ανασύνθεση τριών διαστάσεων, για το «καλούπι» πάνω στο οποίο δομήθηκε το πρόσωπο τελικά και άλλοι.

Η Αυγή έζησε κάποια στιγμή μεταξύ του 9000 και του 6700 π.Χ.

Η Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια των ανασκαφών του Σπηλαίου Θεόπετρας είπε σχετικά ότι το  όνομα «Αυγή»  αποδίδει την αυγή του σημερινού πολιτισμού. Οι  μελέτες έδειξαν ότι ήταν ηλικίας 18 ως το πολύ 25 χρονών, είχε ύψος 1,57 μ. και παρουσίαζε ήπιες αλλοιώσεις από κάποια φλεγμονή. Επασχε ίσως από αναιμία ή σκορβούτο και είχε έντονο προγναθισμό. Από τα οστά έχει χρονολογηθεί περίπου στο 8070 π. Χ.

Μαζί με τα οστά της βρέθηκαν σε κοντινή αποσταση ειδώλια (αγαλματίδια) και  λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο

Οι ειδικοι ετοιμάζουν επίσης παρόμοια αναδόμηση για κορίτσι 5,5 ετών και για δύο ενηλίκους, από τα ευρηματα στον Κεραμεικό, που θα είναι η «οικογένεια» της Μύρτιδας.

Η ανάπλαση της Αυγής έγινε (όπως και της Μυρτιδας) από το ειδικό Οσκαρ Νίλσον (Σουηδό)  που έπλασε την Αυγή κομμάτι-κομμάτι, προσθέτοντ σταδιακά μυικές ομάδες. Τα χρωματα μαλλιών, δέρματος και ματιών «βγήκαν» από την εικαζόμενη γενική εμφάνιση του πληθυσμου της περιοχής την εποχή εκείνη

«Γενικά έχουμε αλλάξει όλοι», είπε ο ίδιος στο National Geographic, «‘εχουμε απαλύνει, άνδρες και γυναικες έχουμε λιγότερο αρρενωπά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους προγόνους μας της παλαιολιθικης και μεσοολιθικής εποχής»

Ο ιδιος δημιουργησε και την  «Περουβιανή βασίλισσα» που έζησε γύρω στο 800 μ.Χ. στο Περού -μια πλούσια  60άρα της ανώτερης τάξης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here