Πολύ παρασκήνιο και για τη μετακόμιση της «Τραπεζικής Αρχής» στο Παρίσι -O γόρδιος δεσμός λύθηκε με κλήρωση

Η Αθήνα δεν πήρε τον ευρωπαϊκο ΕΟΦ (οργανισμός φαρμάκου) μια που εξασφάλισε μόνο 10 πόντους και ο οργανισμός μετακόμισε μετά από πολλά παζάρια και αλισβερισια στο Αμστερνταμ. Το ίδιο σκηνικό κυριάρχησε μετά από πιέσεις και σπρωξίδι και για τη μετακόμιση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικης Αρχής, που θα πάει τελικά στο Παρίσι.

Πάντως πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία από την οποία φαίνεται να χάνουν σε υποστήριξη οι Γερμανοί.

Οι δύο οργανισμοί (με συνολικά 1.100 εργαζόμενους) φευγουν του χρόνου λόγω Brexit από τη Βρετανια όπου έδρευαν και έγινε ψηφοφορία (και μάχη) μεταξύ των υπουργών των 27 κρατών μελών για το που θα πάνε, καθότι συμπαρασύρουν και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα μετακομίσουν επίσης

Οι δυο ψηφοφορίες ήταν μυστικές και πραγματοποιήθηκαν σε τρεις γύρους η κάθε μια.

Για τον ΕΟΦ ψήφισαν στον τελικό τρίτο γύρο 13 υπέρ του Μιλανου και 13 υπέρ του Άμστερνταμ (η Σλοβακία δυσαρεστημένη με τα μαγειρεματα που δεν της βγηκαν, διαμαρτυρήθηκε ως «ριγμενη» και απείχε από τον τρίτο γύρο, οπότε δεν υπήρχε 27η ψήφος). Επειδή οι δυο πόλεις ισοψήφισαν, έγινε κλήρωση και «βγήκε» το Αμστερνταμ.

Για την τραπεζική αρχή στον τελικό γύρο προκρίθηκαν Δουβλίνο και Παρισι και επειδή επισης ισοψήφισαν εν τέλει, έγινε πάλι κλήρωση και «βγήκε» το Παρίσι.

Και οι δύο ψηφοφορίες έγιναν στις Βρυξέλλες με αρκετό παρασκήνιο. Αρχικά υπήρχαν 19 υποψηφιότητες για τον ΕΟΦ αλλά στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων και παζαριών, αποσύρθηκαν πριν από την ψηφοφορία η Κροατία, η Ιρλανδία και η Μάλτα. Οπότε απέμειναν 16 υποψηφιότητες.

Η ψηφοφορία είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς οι υπουργοί που ψήφιζαν είχαν τρεις ψήφους στον πρώτο  γυρω (η μία ψήφος, η ισχυρότερη,  είχε τρείς πόντους, η δεύτερη ειχε δύο πόντους και η τρίτη είχε έναν πόντο). Στον δεύτερο και τρίτο γύρο όμως κάθε χώρα έχει πλέον μόνο μια ψήφο.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για τον ΕΟΦ το Μιλάνο συγκέντρωσε 25 πόντους ενώ το Αμστερνταμ και η Κοπεγχαγη πήραν από 20 πόντους η κάθε πόλη. Η Μπρατισλάβα πήρε 15, η Βαρκελώνη 13, η Στοκχόλμη 12, η Αθήνα 10, το Πόρτο επίσης 10, η Βαρσοβια και το Βουκουρέστι από 7, το Ελσίνκι και οι Βρυξέλλες από 5, η Βιέννη 4, η Βόννη η Λιλ και η Σόφια από 3.

Στον δεύτερο κύκλο αποκλείστηκε η Κοπεγχάγη αλλά καμια πόλη δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε ακολούθησε τρίτος γύρος -εκείνος που ισοψήφισαν και κατέληξαν στη λύση της κλήρωσης.

Εικάζεται ότι η Γερμανια, η Γαλλία και η Βουλγαρία έδωσαν και οι τρεις την βασική ψήφο (των 3 πόντων) στον εαυτό τους, που σημαινει ότι κανένας άλλος δεν ψήφισε Βόννη, Λιλ και Σόφια.

Η Ελλάδα νόμιζε ότι είχε κάποιες συμμαχίες, αλλά αποδείχθηκε ότι είτε δεν υπήρχαν είτε αυτές δεν ήταν επαρκείς. Λέγεται ότι τάξαμε να ψηφίσουμε γερμανική πόλη για την έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικης Αρχής, αν οι Γερμανοι ψήφιζαν την Αθήνα για το Φάρμακο. Δεν μπορουμε να είμαστε σίγουροι ποιοι μας ψήφισαν πάντως ούτε ποιους ψηφίσαμε εμείς. Αποκλειστήκαμε από τον πρώτο γύρο, όπου πηραμε 10 πόντους, δηλαδή  ουσιαστικά 7  (γιατί εικάζουμε ότι από τους συνολικά 10, οι 3 ήταν οι δικοί μας) Κάθε χώρα δηλαδή είχε μόνο ένα «τρίποντο» και λογικα όλες το έδωσαν αυτό στον εαυτο τους.

Στον τρίτο και τελικό κύκλο της ψηφοφορίας, η Ευρώπη αποδείχτηκε και πάλι διχασμένη,  αφού 13 ψήφοι πήγαν στο Άμστερνταμ, και 13 στο Μιλάνο -εξ ου και η κλήρωση.

O οργανισμός εδρευει από το 1995 στο Λονδίνο και έχει  890 εργαζόμενους. Λόγω Brexit έγινε ψηφοφορία για τη μεταφορά της έδρας του οργανισμού, όπως θα γινει  για τους ίδιους λόγους ψηφοφορία και για τη μεταφορά της έδρας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικης Αρχής.

Σκληρή μάχη για να προτιμηθεί έδωσε και η Σλοβακία (για τη Μπρατισλάβα) και τώρα σύμφωνα με εκτιμήσεις αφου θεωρείται «ριγμένη», θα επιμείνει για να πάρει «τουλάχιστον» την ηγεσία του Γιούρογκρουπ.

Για την Τραπεζική αρχή υποψήφιες πόλεις ηταν οι εξής οκτώ: Βρυξέλλες, Βιέννη, Βαρσοβία, Δουβλίνο, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Πράγα και Φραγκφούρτη

Η Φραγκφουρτη που «χώθηκε» στο δευτερο γύρο με το Παρίσι και το Δουβλίνο, παρά τις μεγάλες διπλωματικές και εμορικές προσπάθειες που κατέβαλε, δεν έφτασε στον τρίτο γύρο και αποκλείσθηκε

Στον τριτο γύρο απέμειναν υποψήφιες το Δουβλίνο και το Παρίσι, οπότε πάλι …. κατά σατανική σύμπτωση ισοψήφισαν με 13 ψήφους η κάθε μία -εξ ου και πάλι η κλήρωση

Από τις περισσότερες χώρες στην συνάντηση για τις ψηφοφορίες μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά ένας μόνον ψήφιζε τελικά από κάθε χώρα

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here