Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας για Καμμένο, Σκοπιανό, Τουρκία-Συζήτηση για Μεταναστευτικό, Σύνταγμα

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ανοίξει στο κοινοβούλιο μετά τον Αύγουστο, οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η στάση του κ. Καμμένου σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα, απασχόλησαν το ο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο συνεδρίασε για περισσότερες από τρεις ώρες, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ερωτήματα για το αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ακολουθεί προσωπική τακτική και για το αν – υπό το φόβο της κατάρρευσης του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις – δεν αποκλείεται ακόμα και η αποχώρησή του από την κυβέρνηση με πρόσχημα το Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε ότι αφενός το Σκοπιανό έχει ακόμα δρόμο και αφετέρου ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρό θέμα στην κυβέρνηση με τη στάση του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι οι διαφορετικές απόψεις των ΑΝΕΛ βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην αποδοκιμάσει προσωπικά τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη για τις δηλώσεις του σχετικά με την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους.

Πάντως ο Πρωθυπουργός δεν είναι όσο αισιόδοξος ήταν το προηγούμενο διάστημα για επίτευξη συμφωνίας. στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

Υπογραμμίστηκε όμως πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Εκείνο που υπογραμμίστηκε πάντως κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν την λύση του ζητήματος , ωστόσο, «η μπάλα βρισκεται στο γήπεδο των γειτόνων» καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Επεσήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει με χαμηλούς τόνους, σε συνεχή συνεννόηση με τη Λευκωσία και βάζοντας μπροστά την Ε.Ε.

Στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, διαπιστώθηκε μετά και την επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ  και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα εν δυνάμει προοδευτικό μέτωπο.

Επικριτικά σχολιάστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης πως θα έφερνε το κόμμα του , τελικά φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια». Υπό αυτό το πρίσμα υπογραμμίστηκε άλλωστε και η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε κάθε περίπτωση μόλις ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους , ενώ η κυβέρνηση θα λάβει υπόψιν της και το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής , παρείχε ο Δημήτρης Βίτσας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αν και δεν διαφαίνεται, όπως τονίσθηκε, η Τουρκία να επιθυμεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε μη τηρώντας τις δεσμεύεσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της εμπειρίας των τελευταίων ετών, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των προσφυγικών ροών, το υπουργείο βρισκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here