Ποιος είναι ο Πουτζδεμόν (από το «θα πεθανω για την ανεξαρτησία», στο ασφαλές Βέλγιο)

Παίζουν ρόλο τα πρόσωπα στη διαμόρφωση της ιστορίας; Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος τους ειναι αμελητέος όταν «ωριμάζουν οι συνθηκες» για ο,τιδήποτε. Κάποιοι άλλοι θεωρούν κρισιμο το ρόλο της προσωπικότητας των ηγετών, γιατι ακόμα κι αν οι συνθήκες είναι ώριμες, μπορεί τα πρόσωπα  να επηρεάσουν και να  «λοξοδρομήσουν» τόν ῥοῦν της ιστορίας. Οπως και να έχει, το βιογραφικό του τοπικου κυβερνήτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, παρουσιάζει  ενδιαφέρον

Με τη Ρουμάνα σύζυγό του (ηθοποιό-δημοσιογράφο)

Ο Καταλανός ηγέτης που βρισκεται στη σιγουριά του Βελγίου όταν οι σύντροφοί του στον στον αγώνα διώκονται αμείλικτα, δείχνει να κάνει ό,τι μπορεί ουσιαστικά για να ξεπέσει ηθικά και ο ίδιος αλλά και η πολιτικη ατζέντα του

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωνε προ δυο μηνών έτοιμος να πεθάνει ή να καταδικαστεί σε ισόβια προκειμένου να δει την Καταλονία ανεξάρτητη…

Ποιο ειναι ομως το προφίλ του;

Άρχισε να σχολείται με την πολιτική έμπρακτα  λίγα χρόνια πριν  και η ανέλιξή του ήταν ραγδαία -ίσως επειδή τον υποστήριξε πολύ ο Αρτούρ Μας, πρώην ηγέτης της Καταλονίας που «παροπλίστηκε» επειδή διεξήγαγε το προηγούμενο δημοψήφισμα.

Ο Κάρλες Πουτζδεμον ήταν  ένα outsider που οι περισσότεροι δεν έπαιρναν ιδιαίτερα σοβαρά -ίσως και για τα μαλλιά του, ή για το πάθος του με τις μοτοσικλέτες ή γενικά για τους ήπιους τόνους του που δεν παρέπεμπαν σε φλογερό ηγέτη.

Μέχρι και τώρα ιδεολογικά εμμένει σε μια ουδέτερη θέση όσον αφορά στα καυτά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και δεν αποκαλύπτει τα πιστεύω του, δηλώνοντας ότι τον ενδιαφέρει μόνον η ανεξαρτησία της Καταλονίας. Πάντως οι περισσότεροι τον θεωρούν σοσιαλδημοκράτη.

Γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1962 στην Αμέρ της Χερόνα της βορειοανατολικής Καταλονίας (ή Ισπανίας…), στα σύνορα με τη Γαλλία. Ηταν ο δευτερότοκος γιος του Xavier Puigdemont και της Nuria Casamajó που απέκτησαν 8 παιδιά, τα οποία και σπούδασαν χάρη στο ζαχαροπλαστείο που διατηρούσαν οι γονείς τους. Ο παππούς και ο θείος του συνδέθηκαν με την πολιτική ως δήμαρχοι της Αμέρ και ο άλλος παππούς του χάθηκε στον ισπανικό εμφύλιο.

Ο ίδιος πέρασε στο πανεπιστήμιο (Καταλανική φιλολογία) αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο -προτίμησε να αρχίσει να δουλεύει ως δημοσιογράφος. Οι συμμαθητές και συμφοιτητές του δεν τον θυμούνται για τα ηγετικά προσόντα του καθώς ήταν συγκρατημένος. «αλλά έκανε εύκολα φίλους, είχε μανία με την καταλανική γλώσσα και παράδοση και γενικά ήταν συμπαθής». Θυμούνται και το μαλλιά αλά Beatles.

Άρχισε να μετέχει  σε οργανώσεις για την ανεξαρτοποίηση της Καταλονίας και συνελήφθη (1992) σε μια εποχή που υπήρχε έντονη κινητικότητα και στο θέμα των Βάσκων Εξέδωσε και ένα βιβλίο, το  «Πώς βλέπει την Καταλονία ο ξένος τύπος» (1994).

Οταν ήταν υπό σύσταση το Καταλανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ειδικεύθηκε στις νέες τεχνολογίες και το διηύθυνε μεχρι το 2002. Τότε (το 2002) έφυγε για να αναλάβει το πολιτιστικό τμήμα της περιφέρειας Χερόνα.  Το 2006 αναμίχθηκε στην πολιτική ως υποψήφιος του συνασπισμού CiU (συντηρητικός αυτονομιστικός φορέας που διαλύθηκε το 2015). Στις εκλογές του 2007 ηττήθηκε από τον  δήμαρχο των Σοσιαλιστών (που έπαιρναν το δήμο της Χερόνα επι 32 χρόνια εξάλλου). Ομως στις εκλογές του 2011 κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος σπάζοντας το «σερί» των σοσιαλιστών. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι το μόνο καλό που έκανε ως δήμαρχος ήταν ότι έπεισε τους παραγωγούς του Game of Thrones να κάνουν μερικά γυρίσματα και στη Χερόνα. Του καταλόγιζαν ότι έλειπε συνέχεια στη Βαρκελώνη.

Με τις κόρες του

 Το 2015 διαδέχθηκε τον Maria Vila d’Abadal στην προεδρία της Ένωσης Δήμων για την Ανεξαρτησία και εξελέγη βουλευτής της Χερόνα με το φορέα «Μαζί για το ΝΑΙ» στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας. Τέσσερις μήνες μετά εξελέγη Πρόεδρος της Καταλονίας σχεδόν λαχανιαστά και συμπτωματικά, με μια συμφωνία που έγινε σε διαδρόμους την τελευταία στιγμή -συμφωνία μεταξύ των ‘Μαζί για το ΝΑΙ» και του κόμματος CUP (σοσιαλιστές υπέρ της ανεξαρτησίας)
Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της Καταλονιας που αρνήθηκε να ορκιστεί τον «παραδοσιακό όρκο πίστης προς το ισπανικό σύνταγμα και το βασιλιά».
Εδώ και 19 χρόνια ειναι παντρεμένος με την πρώην ηθοποιό και πρώην δημοσιογράφο Ρουμάνα Μαρσέλα Τοπόρ με την οποια έχει αποκτήσει δύο κόρες, 8 και 6 ετών.  Η ηλικίας 41 ετών Τοπόρ γνώρισε τον Πουτζδεμόν ως ηθοποιός το 1996, ενώ έπαιζε σε θεατρικό έργο. Δυο χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν και η Τοπόρ πήρε ένα πτυχίο στη Φιλολογία και απασχολήθηκε στα έντυπα που διηύθυνε ο άντρας της ως δημοσιογράφος και σε εκπομπές-συνεντεύξεις με ξένους που ζουν στην Καταλονία.
Στη μία και μοναδική συνάντηση του με τον Ραχόι πέρσι τον Μάρτιο, ο δεύτερος του έκανε δώρο ένα τόμο του «Δον Κιχώτη».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] (που συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές) ζήτησε από τον Πουιτζδεμόν να ξεκαθαρισει με σαφήνεια αν ανακηρύσσει την […]

  2. […] (που συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές) ζήτησε από τον Πουιτζδεμόν να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια αν ανακηρύσσει την […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here