Παρέμβαση Μούζνιεκς-Φερχόφσταντ στην Ελλάδα για παράνομες απελάσεις Τούρκων-Καταγγελίες από ΕΕΔΑ-Αρνείται η κυβέρνηση

Παρέμβαση στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων Τουρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, έκαναν ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματος Νιλς Μούζνιεκς και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstad.
Ο κ. Μούζνιεκς, εκφράζει την ανησυχία τους για τις σοβαρές καταγγελίες περί μυστικών βίαιων απελάσεων Τούρκων πολιτών στον Εβρο και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις πράξεις επαναπροώθησης, οι οποίες δεν συνάδουν με το ευρωπαικό δίκαιο.
Μέχρι τώρα η μόνη επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρκέστηκε να πει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».
Η δήλωση Μούζνιεκς

Είμαι πολύ ανήσυχος για τις συλλογικές απελάσεις από την Ελλάδα Τούρκων υπηκόων που αναζητούν άσυλο.. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας με συνοπτικές διαδικασίες έχουν επιστρέψει στην Τουρκία διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα δημοσιογράφο, τις τελευταίες ημέρες, εμποδίζοντας έτσι τους από το δικαίωμα χορήγησης ασύλου. Καλώ τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις πράξεις επαναπρόωθησης  και να υποστηρίξουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα άτομα που προσεγγίζουν την Ελλάδα μπορούν αποτελεσματικά να αναζητήσουν και να τύχουν ασύλου.

Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα βρίσκεται υπό τεράστια μεταναστευτικές πιέσεις κατά τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που έλαβε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απέχει από το να διασφαλίσει αποτελεσματική ανακούφιση από δύο αυτή την πίεση και τα δεινά των προσφύγων στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές – όπως οι συλλογικές απελάσεις – που δεν συνάδουν με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που κατοχυρώνονται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι καταγγελίες της Ελληνικής  Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πριν από λίγες ημέρες η Ελλληνική Ενωση δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας (https://goo.gl/MqeVka). Ήδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τούρκικες φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.
Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε  τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Η άτυπη  και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η συστηματική όμως, όπως προκύπτει,  και συντεταγμένη επαναπροώθηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο και οι οποίοι στη χώρα τους διώκονται ως αντιφρονούντες συνιστά πολιτικό μακιαβελισμό χωρίς προηγούμενο. Επισημαίνουμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση 8 Τούρκων αξιωματούχων, κρίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία θα συνιστούσε κίνδυνο “για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση”, καθώς και κίνδυνο να υποστούν “…μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση που αντιβαίνει στο άρ. 3 της ΕΣΔΑ”. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στις 9-11-2016 [1], όσο και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Ν. Μελζερ και η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια [2]  έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για φαινόμενα βασανισμών και κακομεταχείρισης στις φυλακές καθώς και σε ανεπίσημους χώρους κράτησης στην Τουρκία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ήδη συλλέξει στοιχεία σχετικά με τις ως άνω παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών από τις αρμόδιες αρχές, εθνικές και διεθνείς. Έχει ήδη απευθυνθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα προσφύγει και ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά.

Οι όποιες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες με τη γειτονική χώρα  δε δικαιολογούν μια πολιτική που παραδίδει “κεφαλές επί πίνακι”. Ένα κράτος δικαίου δεν υποτιμά σε τέτοιο βαθμό την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια», κατέληγε η ανακοίνωση της Ενωσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here