Παραλύει η χώρα από την απεργία-Οι συγκεντρώσεις και πορείες-Ποιοί απεργούν-Πως θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μεταφοράς

Μαζικά συμμετέχουν τα εργατικά σωματεία και οι ομοσπονδίες υπαλλήλων στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης, 2 Οκτωβρίου, ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.

«Η επιτυχία της απεργίας του ΕΚΑ στις 24 Σεπτέμβρη μας δίνει τη δύναμη και το έναυσμα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον αντιαναπτυξιακό νόμο και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Συνεχίζουμε δυνατά και απεργούμε στις 2 Οκτώβρη ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η Ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις> αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικουπαλληλικό Κέντρο ΑθήναςΕΚΑ),

Το ΕΚΑ, που είχε πρωτοστατήσει στην κήρυξη της προηγούμενης απεργίας, κόντρα στο σπαμποτάζ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί της Τετάρτης 2/10. Στο ίδιο μέρος καλούν και εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που ελέγχονται από την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε επίσης στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Στα προπύλαια στις 10 το ΠΑΜΕ

Τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες στις οποίες κυριαρχεί το ΠΑΜΕ καλούν στα Προπύλαια, στις 10.30 π.μ. υπογραμμίζοντας: «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα! Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία!».

Η απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του ΜετρόΤα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν αύριο από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και μεθαύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. «Προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00» με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019 δεν τίθεται σε ισχύ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των σωματείων που προσθέτουν και τα εξής: «Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ (διαβάστε αναλυτικά).

Απεργία και στις Τράπεζες

Ολοήμερη απεργία αποφάσισε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας. Η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία, να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».

Μεταξύ άλλων, στην απεργιακή διαδήλωση καλεί και ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) που το τελευταίο διάστημα αντιδρά στις δεκάδες απολύσεις «ενοικιάζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), ενώ κατέγραψε και μία σημαντική νίκη: την ανανέωση της σύμβασης μίας εργαζόμενης στην ΕΤΕ μέσω τρίτης εταιρείας, νέας μητέρας, σύμβαση η οποία είχε διακοπεί τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της άδειας τοκετού!

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν 4 ναυτεργατικά σωματεία – Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης από τους εφοπλιστές

Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της Πανεργατικής Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες  και οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά, όχι όμως και η ΠΝΟ, η πλειοψηφία της οποίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής την Δευτέρα απέρριψε την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, σε επανάληψη της κίνησης που έκαναν και την περασμένη εβδομάδα, οι εφοπλιστές κατέθεσαν ασφαλιστικά στο πρωτοδικείο Πειραιά για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, παρέμβαση που το ΕΚΑ καταγγέλλει με ανάρτησή του στα social media:

Τρίωρη στάση εργασίας από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες

Η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13:00 στο υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας (11 – 2) για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.

Η ΔΟΕ και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν την ίδια μέρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Επίσης, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου (από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ.).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here