Παπαζάχος: Αναμένουμε μετασεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ-Γιατί καταστράφηκε η Βρίσα-Τι είχε συμβεί το 1845-Ανησυχία σεισμολόγων από την ήπια ακολουθία

ΦΩΤΟ: Από fb ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος.

«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι η αναμενόμενη, καθώς μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ έχει καταγραφεί μόνο ένας μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ και αυτή η εξέλιξη ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως είπε στην ΕΡΤ και ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γ. Μπασκούτας.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο σεισμολόγος Α. Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ,  ο οποίος είπε ότι οι σεισμολόγοι αναμένουν μετασεισμούς 5,6 Ρίχτερ.

Εξηγώντας τις μεγάλες ζημιές στο χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις», σημείωσε.

Οι μετασεισμοί

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή» πρόσθεσε.

Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here