Πάλι «έθνος ανάδελφον»-Μας έριξαν οι Ευρωπαίοι: Στο Άμστερνταμ και όχι στην Αθήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου – Κανείς δεν ψήφισε Γαλλία και Γερμανία πάντως

Αν και είχαν εκφρασθεί ελπίδες ότι η Αθήνα θα γινόταν το 2019 η έδρα του Ευρωπαϊκου Οργανισμού Φαρμάκου, τελικά ψηφιστηκε το Αμστερνταμ και το Μιλάνο. Επειδή ισοψήφισαν, έγινε κλήρωση και «βγήκε» το Άμστερνταμ.

Η ψηφοφορία έγινε στις Βρυξέλλες με αρκετό παρασκήνιο. Αρχικά υπήρχαν 19 υποψηφιότητες αλλά στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων και παζαριών, αποσύρθηκαν πριν από την ψηφοφορία η Κροατία, η Ιρλανδία και η Μάλτα. Οπότε απέμειναν 16 υποψηφιότητες.

Η ψηφοφορία είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς οι υπουργοί που ψήφιζαν είχαν τρεις ψήφους στον πρώτο  γυρω (η μία ψήφος, η ισχυρότερη,  είχε τρείς πόντους, η δεύτερη ειχε δύο πόντους και η τρίτη είχε έναν πόντο).

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας το Μιλάνο συγκέντρωσε 25 πόντους ενώ το Αμστερνταμ και η Κοπεγχαγη πήραν από 20 πόντους η κάθε πόλη. Η Μπρατισλάβα πήρε 15, η Βαρκελώνη 13, η Στοκχόλμη 12, η Αθήνα 10, το Πόρτο επίσης 10, η Βαρσοβια και το Βουκουρέστι από 7, το Ελσίνκι και οι Βρυξέλλες από 5, η Βιέννη 4, η Βόννη η Λιλ και η Σόφια από 3.

Στον δεύτερο κύκλο αποκλείστηκε η Κοπεγχάγη αλλά καμια πόλη δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε ακολούθησε τρίτος γύρος -εκείνος που ισοψήφισαν και κατέληξαν στη λύση της κλήρωσης.

Εικάζεται ότι η Γερμανια, η Γαλλία και η Βουλγαρία έδωσαν και οι τρεις την βασική ψήφο (των 3 πόντων) στον εαυτό τους, που σημαινει ότι κανένας άλλος δεν ψήφισε Βόννη, Λιλ και Σόφια.

Η Ελλάδα νόμιζε ότι είχε κάποιες συμμαχίες, αλλά αποδείχθηκε ότι αυτές δεν ήταν επαρκείς. Λέγεται ότι τάξαμε να ψηφίσουμε γερμανική πόλη για την έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικης Αρχής, αν οι Γερμανοι ψήφιζαν την Αθήνα για το Φάρμακο. Δεν μπορουμε να είμαστε σίγουροι ποιοι μας ψήφισαν πάντως. Αποκλειστήκαμε από τον πρώτο γύρο, όπου πηραμε 10 πόντους, δηλαδή  ουσιαστικά 7  (γιατί εικάζουμε ότι από τους συνολικά 10, οι 3 ήταν οι δικοί μας) Κάθε χώρα δηλαδή είχε μόνο ένα «τρίποντο» και λογικα όλες το έδωσαν αυτό στον εαυτο τους.

Στον τρίτο και τελικό κύκλο της ψηφοφορίας, η Ευρώπη αποδείχτηκε και πάλι διχασμένη,  αφού 13 ψήφοι πήγαν στο Άμστερνταμ, και 13 στο Μιλάνο -εξ ου και η κλήρωση.

O οργανισμός εδρευει από το 1995 στο Λονδίνο και έχει  890 εργαζόμενους. Λόγω Brexit έγινε ψηφοφορία για τη μεταφορά της έδρας του οργανισμού, όπως θα γινει  για τους ίδιους λόγους ψηφοφορία και για τη μεταφορά της έδρας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικης Αρχής.

Σκληρή μάχη για να προτιμηθεί έδωσε και η Σλοβακία (για τη Μπρατισλάβα) και τώρα σύμφωνα με εκτιμήσεις αφου θεωρείται «ριγμένη», θα επιμείνει για να πάρει «τουλάχιστον» την ηγεσία του Γιούρογκρουπ.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here