Οργανωμένο σχέδιο για δημιουργία έκρυθμης κατάστασης βλέπει ο Κοντονής, πίσω από τις εκατοντάδες φωτιές-Οι θεωρίες συνωμοσίας ως άλλοθι

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

«Οργανωμένο σχέδιο με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινωνικά έκρυθμης κατάστασης στη χώρα» βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί. Το ίδιο επανέλαβε μιλώντας και στην ΕΡΤ, προσθέτοντας και την περίπτωση των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων.

Ωστόσο το βασικό ερώτημα δεν είναι οι προθέσεις των άλλων αλλά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αυτό μετρά ο κόσμος και όχι αόριστα σενάρια για σκοτεινές δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας μέσα από τις φωτιές.

Τότε τι πρέπει να πουν στην Πορτογαλλία όπου κάηκαν πάνω από 60 άνθρωποι από καταστρεπτικές φωτιές, που έπληξαν τον Ιούνιο τη χώρα;

Το ίδιο δεν έγινε στη Κορσική, ή τη Ν. Γαλλία, με μεγάλες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές όπου απείλησαν ακόμη και τη Νίκαια; Βγήκε κανείς να μιλήσει για οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής αποσταθεροποίησης;

Το ενδεχόμενο των οικονομικών συμφερόντων που καίει δάση κάθε φορά που φουντώνουν οι άνεμοι είναι κάτι που συμβαίνει παντού. Και είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί και στις τωρινές φωτιές. Η απάντηση σε αυτό, δεν είναι η αόριστη σεναριολογία και η μετάθεση ευθυνών αλλά η συνεπής και σοβαρή αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια στάση είχε και η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, όπου διεξήγαγε έρευνα ακόμη και η ΕΥΠ για πιθανή ανάμιξη τούρκων πρακτόρων.  Εν τούτοις, δεν έγινε γνωστό κάποιο αποτέλεσμα εκείνης της έρευνας.

Είναι βεβαίως άλλο πράγμα, ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά, αυτή την τραγωδία της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει και το πολιτικό κατάντημα της χώρας και εξηγεί την πολυπόικιλη κρίση της.

Επομένως, ο υπουργός της Δικαιοσύνης αλλά και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, αρμόδιοι και μη για την αντιμετώπιση καταστροφών και την κατάσβεση πυρκαγιών, καλό θα ήταν να επικεντρώνουν στην καλύτερη και αρτιότερη απόδοση των έργων τους και όχι σε θεωρίες συνωμοσίας. Οι υπουργοί δεν είναι για να καταγγέλουν αλλά για να προλαβαίνουν και να επιλύουν προβλήματα.

Τα συμφέροντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και πάντα θα καίνε δάση όταν ξεσπά αέρας. Αυτό είναι ο νόμος της αγοράς που καταστρέφει ότι μπορεί από τη φύση, αρκεί να έχει κέρδος.

Τι είπε ο Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στην Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα» και επεσήμανε: «Μόνο χθες στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;».

Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των πυροσβεστών, λέγοντας ότι «στο νησί έχουμε καταστροφές μόνο σε αγροτικές καλλιέργειες και όχι σε σπίτια και οικισμούς, γεγονός που φανερώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών τα τελευταία 24ωρα στο νησί. Εάν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα και η καταλυτική παρουσία του κράτους που από την πρώτη στιγμή έδωσε το «παρών», στη Ζάκυνθο θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χθες βρέθηκε ο ίδιος στο μέτωπο του Αγαλά και είδε από κοντά την μανία της πύρινης λαίλαπας, ανέφερε ότι «θα πραγματοποιηθεί άμεσα καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές».

«Αυτοί οι άθλιοι άνθρωποι που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τις περιουσίες των ανθρώπων, ούτε τις ανθρώπινες ζωές» δήλωσε για τους εμπρηστές της Ζακύνθου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here