Τραμπ: Ζητά δημόσια από Ουκρανία και Κίνα να ξεκινήσουν έρευνα κατά των Μπάιντεν

Παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών δικτύων που μετέδιδαν σε ζωντανή μετάδοση την συνέντευξή του, ο αμερικανός πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση «πρέπει να ξεκινήσει μεγάλη έρευνα» για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιό του Χάντερ «αν είναι ειλικρινείς».

«Θα έλεγα στον πρόεδρο Ζελένσκι ότι, αν ήμουν στη θέση του, θα διέταζα έρευνα για τους Μπάιντεν», είπε έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφων, και μετά αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, είπε:

«Και η Κίνα πρέπει να ξεκινήσει μια έρευνα για τους Μπάιντεν, γιατί ό,τι συνέβη εκεί είναι το ίδιο άσχημο με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία».

Ωστόσο δεν εξήγησε «τι συνέβη στην Κίνα», όπου επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία για οποιαδήποτε υπόθεση εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν και του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να διατάξει έρευνα εις βάρος του βασικού πολιτικού αντιπάλου του εν όψει των εκλογών, είπε:

«Όχι, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε».

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του Αμερικανού προέδρου έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις των επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ότι η έρευνα θα προχωρήσει και ότι «δεν παίζουν» όσον αφορά τη διαδικασία για την παραπομπή του, μετά την καταγγελία μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ότι επί της ουσίας με τις πιέσεις που άσκησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να έχει ίδιον όφελος.

Σιφ: «Απόδειξη ότι πρέπει να τρέξει η έρευνα»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Άνταμ Σιφ, πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος έχει γίνει και στόχος των επιθέσεων του Αμερικανού προέδρου λόγω της έρευνας.

Με tweet τόνισε ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εξουσία του για να ασκεί πιέσεις σε ξένους ηγέτες να κάνουν έρευνα εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Η σημερινή ομολογία του ενισχύει το επείγον της έρευνάς μας»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here