Ο Λόπες δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Ο Λεοπόλδο Λόπες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που έχει καταφύγει στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας για να αποφύγει τη σύλληψη, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Λεοπόλδο Λόπες υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή «δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο που να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας και το Σύνταγμα προβλέπει αυτή τη δυνατότητα».

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά δεν το απορρίπτουμε, διότι είναι συνταγματική λύση και γιατί η ελευθερία είναι αυτό που θέλουμε», υποστήριξε.

Φυσικά, είπε ότι αυτό που προτιμά είναι «μια ειρηνική διαδικασία, να μη χρειαστεί να ασκηθεί βία, αλλά πρέπει να βασιστούμε στη δύναμη του λαού και του στρατού».

Ο Λεοπόλδο Λόπες, ο ισχυρός άνδρας πίσω από τον πρόεδρο της Βουλής και αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γουαϊδό, ανέφερε στο EFE ότι τα προβλήματα της χώρας θα λυθούν όταν «κατακτήσουμε την ελευθερία».

Επανέλαβε τις κατηγορίες περί σφετερισμού της εξουσίας από τον Νικολάς Μαδούρο, ενώ υποστήριξε ότι οι Βενεζουελάνοι θα «δώσουμε τέλος σ’ αυτό. Έχουμε διεθνή υποστήριξη και ο πρόεδρος Γουαϊδό έχει αναγνωριστεί από 58 χώρες».

«Πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχει τόσο μεγάλη διεθνής στήριξη υπέρ αγώνα της ελευθερίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συμπλήρωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι η πλειονότητα των στελεχών του στρατού είναι υπέρ της αλλαγής, αλλά πρέπει να ξεπεράσουν τον «φόβο», διότι αυτός είναι που τους κρατάει και δεν αλλάζουν στρατόπεδο και δεν αναλαμβάνουν δράση εναντίον της κυβέρνησης.

Επίσης, υποστήριξε ότι πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, είχε συναντηθεί με στρατηγούς και αξιωματικούς του στρατού από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι «είναι δεσμευμένοι στον αγώνα για να απομακρυνθεί ο σφετεριστής» Μαδούρο.

Κινητοποιήσεις το Σαββατoκύριακο

Την ίδια ώρα, ο Χουάν Γουαϊδό έχει καλέσει τους πολίτες της Βενεζουέλας σε ειρηνικές συγκεντρώσεις έξω από τα στρατόπεδα και τις βάσεις της χώρας, ώστε να ασκηθεί πίεση στους στρατιωτικούς να στηρίξουν την προσπάθεια ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο.

Επίσης την Κυριακή τους κάλεσε όλους να προσευχηθούν στη μνήμη των «μαρτύρων» που έχουν χάσει τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία.

«Φρένο» Ισπανίας στον Λόπες

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «περιορίσει» τη δραστηριότητα του Λεοπόλδο Λόπες, που κάλεσε δημοσιογράφους και έδωσε συνέντευξη Τύπου στην είσοδο της ισπανικής πρεσβείας στο Καράκας.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέπ Μπορέλ, ο Λόπες είναι φιλοξενούμενος και θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν φιλοξενούμενος,. Συνεπώς, δεν θα του επιτραπεί να μετατρέψει την πρεσβεία «σε κέντρο πολιτικού ακτιβισμού».

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί το άσυλο που παρέχει το διπλωματικό δίκαιο στην πρεσβεία και να μην επιχειρήσει να συλλάβει τον Λόπες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απάντησε ότι «εμείς δεν εισβάλλουμε σε πρεσβείες χωρών που φιλοξενούμε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here