Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, πρώτος Ελληνας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέλεξε σήμερα ως πρόεδρο του τον Έλληνα καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, ο οποίος διαδέχεται στη θέση αυτή τον Ιταλό Guido Raimondi. Eίναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας στη θέση του προέδρου του ΕΔΔΑ. 

Ο Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960 και ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017. Η θητεία του ως προέδρου του Δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου 2019.

Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει έξι μονογραφίες, έχει διευθύνει την έκδοση πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ’ άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και έχει δημοσιεύσει περίπου 100 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνών οργανισμών. Είναι καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει μεταξύ άλλων στις νομικές σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης και στην Ακαδημία διεθνούς δικαίου της Χάγης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here