Ο Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Με προεδρικό διάταγμα απομακρύνθηκε από τη θέση του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια. Τη θέση του καταλαμβάνει ο έως σήμερα υποδιοικητή της τράπεζας Μουράτ Ουισάλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υπογράφει το προεδρικό διάταγμα, είχε συχνά επικρίνει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας για την πτώση της διεθνούς ισοτιμίας της λίρας και την πολιτική των επιτοκίων και με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να φέρει υπό τον έλεγχό του το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί φυσικά επίσημα λόγος για την απόλυση του Τσετίνκαγια, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούσαν φήμες στις αγορές για πιθανή απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας λόγω της απροθυμίας του να μειώσει τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί στο παρελθόν πιέσεις από τον Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και διοικητή όσον αφορά τη νομισματική πολιτική είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες.

«Η διάσταση απόψεων μεταξύ του διοικητή και των υπουργών που ήταν αρμόδιοι για την οικονομία επιδεινώθηκε πρόσφατα», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.

«Ο πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την παραίτησή του, αλλά ο Τσετίνκαγια τους υπενθύμισε την ανεξαρτησία της τράπεζας και αρνήθηκε να παραιτηθεί», δήλωσε άλλη πηγή.

Η κεντρική τράπεζα με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με ανεξαρτησία και ότι ο νέος διοικητής της θα επικεντρωθεί κατά βάση στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην εξέλιξη αυτή, με δεδομένη την κακή κατάσταση της οικονομίας και τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενδέχεται να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου εάν δεν πληγεί αυτόν τον μήνα η λίρα από τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here