Ο Χουλιαράκης απαντά στον Στουρνάρα για το πλεόνασμα-Και τον βάζει στη θέση του

Συνέχεια στην κόντρα του οικονομικού επιτελείου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει φέτος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019, έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει 4,1% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019, υπερβαίνοντας έτσι το στόχο κατά 0,6%.

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο» αναφέρει, διευκρινίζοντας πως η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.

Ο κ. Χουλιαράκης καλεί παράλληλα τον κεντρικό τραπεζίτη να διευκρινίσει πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα. «Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης – στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα – ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση» σημειώνει.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε μέσω Twitter τον κ. Στουρνάρα να ανατρέξει στον προϋπολογισμό και να δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες για να διαπιστώσει ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για τα μέτρα που ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here