Νέα τουρκική πρόκληση: Τελετή προσευχής μέσα την Αγιά Σοφιά-Καταδίκη ΥΠΕΞ: Να προστατεύσει και να σεβασθεί η Αγκυρα το πανανθρώπινο μνημείο

Σε μιά ακόμη πρόκληση προχώρησε ξημερώματα Τετάρτης η Τουρκία βεβηλώνοντας τον χώρο της Αγιάς Σοφιάς ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε από ιμάμηδες τελετή πρόσκλησης των μουσουλμάνων σε προσευχή. Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταδικασε την προκλητική αυτή συμπεριφορά και κάλεσε τη Τουρκία να προστατεπύσει το μνημείο και να σεβασθεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του. 

Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανάρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο της προκλητικής τελετής που αποδεικνύει την παντελή έλλειψη σεβασμού του καθεστώτος Ερντογάν σε μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Οι ισλαμιστές του καθεστώτος, βλέπουν με καλό μάτι και ενθαρρύνουν κινήσεις μουσουλμάνων για προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφιά, αποδεικνύοντας ότι έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους τζιχαντιστές.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη συγκεκριμένη τελετή υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» καθώς και ότι ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

Το ΥΠΕΞ κάνει ακόμα λόγο για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here