Η ΝΔ αβαντάρει καναλάρχες, αγνοεί ΕΣΡ και δημόσιο συμφέρον

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

Παιγνίδια απαράδεκτα και θεσμικά επικίνδυνα εξακολουθεί να παίζει η ΝΔ, φλερτάροντας με τους καναλάρχες και τα συμφέροντα τους και υπονομεύοντας τον εν εξελίξει διαγωνισμό καθώς επιμένει επιδεικτικά να αγνοεί την ομόφωνη απόφαση του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών(7) και το αρχικό τίμημα(35 εκ. ευρώ).

Ετσι, αντί να στηρίζει το θεσμικά ανεξάρτητο όργανο, το ΕΣΡ, για το οποίο κόπτονταν όταν ο διαγωνισμός γινόταν χωρία αυτό, εμφανίζεται τώρα, ως νέος Πόντιος Πιλάτος, να νίπτει τας χείρας της και να «δικαιολογεί» εμμέσως πλην σαφώς, τους καναλάρχες, που προσέφυγαν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του νέου διαγωνισμού που έχει πει στα σκαριά.

Η ΝΔ δια στόματος Κικίλια, όχι μόνο δεν στήριξε την ομόφωνη απόφαση του ΕΣΡ αλλά δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει όλο το φάσμα, αμφισβητώντας έτσι ανοικτά την απόφαση του για 7 πανελλαδικές άδειες.

Ο κ. Κικίλιας δημόσια και προκλητικά, αρνήθηκε να υποστηρίξει το δημόσιο συμφέρον. Οχι μόνο δεν πήρε θέση υπέρ του διαγωνισμού, του αριθμού των αδειών και του αρχικού τιμήματος, αλλά αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ότι είναι σεβαστά τα δικαιώματα των ιδιοκτητών, κάτι που ουδείς ουδέποτε αμφισβήτησε ούτως ή άλλως.

Επίσης υποστήριξε ψευσώς,  ότι ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικό, αν και ξέρει πολύ καλά ότι αυτός που κρίθηκε αντισυνταγματικό είναι το άρθρο για την διεξαγωγή του διαγωνισμού από τον υπουργό και όχι το ΕΣΡ.

Με αυτό το τρόπο, η ΝΔ υπονομεύει ανοικτά την διενέργεια του δημόσιου διαγωνισμού που προωθεί το ΕΣΡ και βλάπτει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον.

Η δήλωση απάντηση του Ν. Παππά

Με αφορμή δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την προσφυγή της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και STAR, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία δεν προκαλούν εντύπωση.

Το αντίθετο. Είναι οι ίδιοι, μονότονοι και προβλέψιμοι.

Στις αιτιάσεις πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει πρόταση για “πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος” και ότι το “ΕΣΡ θα κρίνει” σχετικά, θα πρέπει να ενημερώσουμε τη Νέα Δημοκρατία πως η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη κρίνει.

Έχει γνωμοδοτήσει τόσο για τη δημοπράτηση επτά τηλεοπτικών αδειών όσο και για το ύψος της τιμής εκκίνησης, η οποία ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Στις αναφορές περί “αντισυνταγματικότητας” του νόμου 4339/2015, κάποιοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει πλέον την πλειονότητα των άρθρων του.

Συγκεκριμένα έχει υπερψηφίσει τα άρθρα:

  • 6 (Ασυμβίβαστες ιδιότητες και πόθεν έσχες υποψηφίων),
  • 7 (Τεχνολογικός εξοπλισμός και κτηριακή υποδομή αδειοδοτημένων σταθμών),
  • 8 (Περιεχόμενο εκπεμπόμενου προγράμματος),
  • 9 (Απασχολούμενο προσωπικό),
  • 10 (Οροι συμμετοχής),
  • 13 (Διαδικασία δημοπρασίας),
  • 14 (Οροι χορηγούμενων αδειών) και
  • 15 (Λόγοι ανάκλησης αδειών).

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η προσφυγή των καναλαρχών εναντίον της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύει τον εθισμό τους στο τζάμπα και την ασυδοσία, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει

Η στάση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών δεν μας εκπλήσσει.

Ούτε βεβαίως και η στάση της ΝΔ, η οποία φανερώνει πως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως “βασιλικότερο του βασιλέως”. Γι’ αυτό και οι παλινωδίες της είναι συνεχείς: Η αρχική τοποθέτηση της ΝΔ έκανε λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση με τον νόμο αυτό με επιστολή του προς το ΕΣΡ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά τον περασμένο Αύγουστο ψήφισε στη Βουλή υπέρ 8 άρθρων του. Σήμερα, ο Β. Κικίλιας “ξέχασε” πως το ΕΣΡ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού κι έκανε λόγο πάλι για αντισυνταγματικό νόμο…

Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ; Επιθυμεί ή όχι την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών; Πρέπει να γίνει ή όχι διαγωνιστική διαδικασία; Τι πιστεύει ως προς το τίμημα των δημόσιων συχνοτήτων; Θα πρέπει να δοθεί δωρεάν ή οφείλουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν προκειμένου να τις χρησιμοποιούν; Ποια είναι η θέση της ΝΔ για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα τηλεοπτικά κανάλια; Αναμένουμε από τον Κυρ. Μητσοτάκη τις σχετικές απαντήσεις.

Η θέση της ΝΔ δια στόματος Κικίλια

Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Την έχει εγκαίρως υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, σύμφωνα με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.

Το Ε.Σ.Ρ. είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, οι αποφάσεις της οποίας είναι απολύτως σεβαστές. Όπως σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων.

Πάντως, αντί να κάνει υποδείξεις και νουθεσίες και να θέτει ερωτήματα, ο αποτυχημένος Υπουργός – καναλάρχης, καλό θα ήταν να απολογηθεί πρώτα για τον αντισυνταγματικό του Νόμο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here