Μοσκοβισί: Αντιδημοκρατικό σκάνδαλο το πώς ορίστηκε η μοίρα του ελληνικού λαού

«Είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας»,  είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Μοσκοβισί βρισκόταν  στην λίμνη Κόμο για ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ. Εκεί έδωσε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα λέγοντας τα εξής σε ό,τι μας αφορά:

«Είναι σκάνδαλο σε ό,τι αφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας, για μέτρα που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

Γενικά στη συνέντευξη του που αφορούσε κύρια το ιταλικό χρέος, καταφέρεται εναντίον των τεχνοκρατών.

Δημοκρατικά ή αντιδημοκρατικά, μετά ή άνευ τεχνοκρατών πάντως, κι αυτός ζητεί διαρκώς «μεταρρυθμίσεις».

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Οχι μόνο αντιδημοκρατικά ήταν τα μέτρα αυτά, αλλά μάλλον ή σίγουρα και κατά παράβαση πολλές φορές των θεμελιωδών νομικών διατάξεων της χώρας μας αλλά και ευρύτερα του νομικού πολιτισμού των περισσότέεων κρατών διεθνώς και ιδίως της Ευρώπης μας, Ενωμένης ή μη και γι’ αυτό είναι μάλλον άκυρα. Το γιατί αυτά τα άκυρα αυτά μετρα δεν ακυρώθηκαν, οφείλεται τις περισσότερες φορές στηνμάλλον εκβιαστική, έστω και έμμεσα. μεθόδευση με την οποία λήφθηκαν: δηλαδή με τις διαδοχικές αξιολογήσεις τις οποίες ακολουθούσαν η σταδιακή εκταμίευση των δανεικών ποσών, που κράταγε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού της πτώχευσης, ώστε η μη ακύρωση και εφαρμογή τους να γίνεται βάση του κανόνα Salus Patriae Suprema Lex (= H σωτηρία της Πατρίδας είναι ο υπέρτατος νόμος), όπως το έχουμε κατ’ επανάληψει πει και θεμελιώσει από τις στις στήλες του παρόντος ιστότοπου (prespublica.gr) επανειλημένα. Βέβαια θα είχε κανείς να αντιτάξει ότι τους δανειστές μας ενδιέφερε να εξασφαλήσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους που μας δάνεισαν πίσω. Λάθος όμως και μάλιστα διπλό: η εξασφάλησή τους δεν υφισταται νομικά μετά την εκπνοή των μάλλον εκβιαστικών έτσι μνημονίων και πρακτικών που τα ακολούθησαν, βάσει του γενικού κανόνα που ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, δηλ. quod ab initio no validum et nullum est, non potest tractu tempore validum essere et convalescere (= η εξ αρχής άκυρη και ανυπόστατη πράξη, δεν μπορεί να να ισχυροποιηθεί και να γίνει έγκυρη με την πάροδο του χρόνου), εκτός από ορισμένες ειδικά περιπτωσεις, στις οποίς δεν συγκαταλέγονται και οι συγκεκριμμένες, αφού έγιναν μάλλον και με απειλή [αντιθετη τόσο με το εσωτερικό μας δίκαιο, βλ προηγουμένως, όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο (ΕΚ/ΕΕ), όπου ισχύουν οι αρχές της αναλογικότητας των μέτρων, όσο κυρίως της αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών]: κατι τέτοιο δεν προκύπτει μόνο από τα άρθρα 150 επόμενα του δικού μας Αστικού Κώδικα, αλλά αλλά ακόμη πιο έντονα και άμεσα κι από τις περισσότερες αστικές νομοθεσίες (ρωμαιογενούς ή και αγγλοσαξωνικής προέλευσης) του πολιτισμένου κόσμου, ωστε να θεωρείται ως ρύθμιση που ισχύει και στο διεθνές δίκαιο και ακόμη περισσότερο στο ευρωπαϊκό κοινοτικό! Εξάλλου, οι δεσμεύσεις της πατρίδας μας να αποπληρώσει τα σχετικά δάνεια που έλαβ, θα μπορούσαν σίγουρανα καλυφθούν με πιό απλούς και νομικά θεμελιωμένους τρόπους, που όμως ίσως διέτρεχαν το κίνδυνο του συμψηφισμού με απαιτήσεις μας από άλλες αιτίες με ορισμένους από τους δανειστές μας (Γερμανικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο): κατι που προκείπτει σαφέστατα και από ανάλογους όρους που τεθηκαν σχετικά στα κείμενα των δανειακών συμβάσεων.
  Αυτά τα μαλλον πολύ απλά αλλά και κυρίως πολύ σοβαρά, ίσως πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε συνέχεια των όσων μας θύμισε, έστω και έμμεσα, ο Κοινοτικός Επιτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί, ιδίως σήμερα παραμονές της έλευσης στην χωρα μας για συνομιλίες κ.ά. διαβουλεύσειςτου Γάλλου Πρόεδρο κ. Εμμανουελ Μακρόν και ιδίως της διεξαγωγής σύντομα των γερμανικών εκλογών και τη λήξη μςετέπειτα του συναγερμού να μην συζητηθούν θέματα που ενδεχόμενα ή σίγουρα θα επιρρεαζαν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, όπως και πάλι αυτό είναι σαφές !!
  Με τιμή
  Ι.Χ.Βούλγαρης, Ομοτιμος καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, επίτημος δικηγόρος ΔΣΑ (Ivoulga@law.duth.gr)
  YΓ . Τα παραπάνω, βέβαια, χωρίς κανένα πάθος και εμπάθεια για τίποτα και για κανένα και με μόνο
  προσωπικό σκοπό ή αννάγκη να διαπιστωθεί ακόμη μια φορα και στα πράγματα, ότι το Δίκαιο εφαρμόζεται και μάλιστα ορθά, έστω κι αν κάποτε καθυστερει κάπως η εφαρμογή του αυτή στους δαιδαλώδεις νομικούς λαβυρίνθους που στείνουν ορισμένοι για τους άλλους και στους οποίους μπορούν να πέσουν συχνά και οι ίδιοι, τυφλωμένοι από το ημίφως υπογειων στοών και λαγουμιών, εκεί δηλαδή όπου αυτά αρκετες φορές φορέςσυνήθως αποφασίζονται: Εστιν δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here