Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη. Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές σε πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αντί να πάει σε εκλογές όπως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «μπροστά στα μάτια μας είδαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς και όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον τα παζάρια που έχουν γίνει».

«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα». Όπως υπογράμμισε, «αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές άμεσα, για να φέρουν «την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα», λέγοντας πως «όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο».

Όπως είπε, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ «είναι η τελική σφραγίδα. Χάνεται οριστικά ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Συμφωνία αυτή «ανατρέπει μια πάγια εξωτερική πολιτική, την οποία έχει ακολουθήσει η χώρα εδώ και πάνω από 100 χρόνια», ενώ «η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Κι αυτό γίνεται τώρα. Η κυβέρνησή σας τις δέχθηκε, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, ως μακεδονικές. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί λένε ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα, όπως και το ΝΑΤΟ. Όσο για το επιχείρημα ότι η γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, είναι χωρίς περιεχόμενο. Ούτε οι Σκοπιανοί είπαν ότι μιλούν αρχαιοελληνική γλώσσα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως η Συμφωνία «αναγνωρίζει με τη δική μας υπογραφή να αναγνωρίζονται οι πολίτες αυτής της χώρας ως Μακεδόνες, έτσι θα καταγράφονται στα διαβατήριά τους».

«Καταφέρατε και το erga omnes να το στρέψετε ενάντια στα δικά μας συμφέροντα. Είμαστε υποχρεωμένοι νομικά να αποκαλούμε τους γείτονές μας Μακεδόνες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τους περιγράψουμε, περιφραστικά. Εγώ δεν θα πω ποτέ καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στην χώρα. Περιμένω να το πείτε εσείς κύριε Τσίπρα» είπε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Τι θα αλλάξει στα βιβλία ιστορίας και των δύο χωρών ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές;» διερωτήθηκε ο ίδιος, ζητώντας να μην μπαίνουν «στην ίδια μοίρα Ελλάδα και Σκόπια στο ζήτημα αυτό».

«Αυτή δεν είναι συμφωνία, είναι διευθέτηση. Και μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει «ναι» εκεί που όλοι οι προηγούμενοι είχαν πει «όχι»» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας «είναι αυτός που μαζί με την ακροδεξιά έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ. Ας μην πιάνετε τη ΝΔ στο στόμα σας για να κάνετε ανιστόρητες αναφορές στην ακροδεξιά» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εθνικά δίκαια «δεν μπορούν να μπαίνουν ποτέ στη ζυγαριά πολιτικών ανταλλαγμάτων. Εμείς ξέρουμε ότι στο θέμα της πΓΔΜ κάναμε το καθήκον μας».

«Χαράσσουμε την πολιτική μας με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στον δυτικό κόσμο. Είμαστε οι θεματοφύλακες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας και δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Άλλοι ανακάλυψαν όψιμα το ΝΑΤΟ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν απεμπολώ το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι επί της αρχής η ΝΔ δεν είχε αντίρρηση με την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έχει όμως αντίρρηση σε ένταξή της «με εκχώρηση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».

Στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί «στα στοιχειώδη καθήκοντά της και έστω και σήμερα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα της γρίπης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here