Μεθαύριο, Δευτέρα, η δίκη των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία

Με την κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στο δικαστήριο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν προχυές από τουρκική περίπολο στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο άνδρες πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία και ότι στο παρελθόν έχει επαναληφθεί το φαινομενο (και απο τις δυο πλευρές) να βρισκονται στρατιώτες κατά λάθος στη γειτονα χώρα και αντιστρόφως. Μέχρι σήμερα αυτές οι «παράνομες διεισδύσεις» λύνονταν ακαριαία με άμεση επάνοδο των Τούρκων ή Ελλήνων στρατιωτών αντιστοίχως  στην πατρίδα τους χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες και προβλήματα.

Οι δύο στρατιώτες εν αναμονή της δίκης, θα κρατηθούνέως τη Δευτέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Συνεχείς και σε καλό κλίμα είναι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία την Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός εν τω μεταξύ παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Το εν λόγω σημείο αυτή την περίοδο έχει καλυφθεί από χιόνι και τα όρια είναι δυσδιάκριτα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Οι δυο Ελληνες, είναι ένας νέος που υπηρετεί ως  ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία.

Αν και αντιστοιχα περιστατικά στο παρελθόν λύνονταν με συνοπτικές διαδικασίες, η τουρκικη πλευρά προφανώς «άλλαξε γραμμή». Στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικης που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα για να «κατοχυρώσει» τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αρχής γενομένης απο τα Ίμια, αυτή τη φορά δεν ακολουθησε τα ειωθότα με «αυτόματη» επάνοδο των Ελλήνων στην Ελλαδα αλλά προχωρεί σε δίκη

Οι δύο Ελληνες μάλιστα  κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης.

Η σύλληψή τους πάντως έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για τα γεγονότα:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου επισήμανε ότι έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία και ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε επίσης πως «πρόκειται για τυπικές νομικές διαδικασίες, που προβλέπονται, και αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας»

Εντούτοις υπάρχουν και Έλληνες αξιωματικοί που θεωρούν ότι οι δύο Έλληνες δεν χάθηκαν αλλά ότι οι Τουρκοι διείσδυσαν σε ελληνικό έδαφος επίτηδες για να συλλάβουν τους δύο άνδρες και να προκληθεί επεισόδιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here