Μεγάλη πυρκαγιά καίει πόλη στην Καλιφόρνια, ΙΧ μπλόκαραν εξόδους, τρέχει ο κόσμος να σωθεί με τα πόδια

Πυρκαγιά εκτάθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη συνοικία της πόλης Πάρανταϊς στη βόρεια Καλιφόρνια και  εκφράζονται φόβοι για νεκρούς, καθώς κάηκε νοσοκομειο και εκατοντάδες σπίτια.

Η πυρκαγιά σάρωσε ολόκληρα οικιστικά τετράγωνα της  πόλης των 27.000 κατοίκων και απειλεί και δεύτερη πόλη, την Τσίκο, με 93.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται στα δυτικά του Τσίκο. Οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί  λογω των ισχυρών ανέμων

«Λάβαμε αναφορές για νεκρούς, αλλά ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα», είπε ο σερίφης της Κομητείας.

«Όλη η πόλη καίγεται», είπε σε τηλεοπτικό σταθμό έντρομος ο Μπομπ Βαν Καμπ, κάτοικος της Πάρανταϊς που έφυγε με τη μοτοσικλέτα του, «Χρειάστηκε να περάσουμε με τη μηχανή μέσα από τις φλόγες για να φθάσουμε ως εδώ», πρόσθεσε (βρισκόταν πλέον στον δρόμο που συνδέει το Παραντάις με το Τσίκο).

Καθώς το Παραντάις είναι χτισμένο σε πλαγιά, οι οδοί διαφυγής είναι περιορισμένες. Σημειώθηκαν και τροχαία ατυχήματα λογω πανικού, οπότε κάποιοι δρόμοι έκλεισαν τελείως.  Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους κι άρχισαν να τρέχουν με τα πόδια για να σωθούν από τις φλόγες με αγκαλιά  τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους. Μια γυναίκα γέννησε μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο η ίδια και οι δικοί της έφευγαν.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (βράδυ Πέμπτης στην Ελλάδα, γιατί προηγούμαστε με 12 ώρες διαφορά με την Καλιφόρνια) και με απίστευτη ταχύτητα κατέκαψε 32.370 στρέμματα γης, αναγκάζοντας τις αρχές να δώσουν εντολή στους 27.000 κατοίκους της Πάρανταϊς να εκενώσουν άμεσα την πόλη.

Οι αρχές έφτασαν στο νοσοκομείο Φέδερ Ρίβερ και άρχισαν να απομακρύνουν ασθενείς , αλλά η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί  σε μια παλιά πτέρυγά του  και στην στέγη του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Το νοσοκομείο κατόπιν καταστράφηκε ολοσχερώς, δήλωσε ο Μάικ Μάνγκας, εκπρόσωπος της εταιρείας που το διαχειρίζεται, της Dignity Health, ενώ καταστράφηκε επίσης μια κλινική, η Paradise Immediate Care. Δεν είναι βέβαιο ότι γλίτωσαν όλοι οι νοσηλευόμενοι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here