Μάντσεστερ: Η φωτογραφία του δράστη του μακελειού

Δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο σε συναυλία στο Μάντσεστερ Αρένα σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 119. Πρόκειται για τον λιβυκής καταγωγής βρετανό πολίτη Σαλμάν Αμπέντι, την ταυτότητα του οποίου αποκάλυψαν πρώτοι οι Αμερικανοί. Ταυτόχρονα αναβαθμίσθηκε σε κρίσιμο το επίπεδο συναγερμού στη χώρα με στρατιώτες να περιπολούν σε πόλεις υπό τις διαταγές της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις αρχές αλλά δεν αποτελούσε αντικείμενο κάποιες εν εξελίξει έρευνας ούτε θεωρούνταν ότι αποτελούσε υψηλό κίνδυνο. Αντίθετα θεωρούνταν περιφερειακή φιγούρα ακριβώς όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Ουεστμίνστερ Καλίντ Μασούντ.

Ο Αμπεντί πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα του καθώς το πλήθος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί τρομακτικός πανικός. Στη διαμελισμένη σορό του, οι Αρχές βρήκαν το έγγραφο της ταυτότητάς του, ενώ χθες έκαναν έρευνες στο σπίτι του και συνέλαβαν τον αδελφό του.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει εξακριβώσει εάν ο δράστης έδρασε μόνος του ή αν ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου. Κι αυτό γιατί παρόλο που το ISISανέλαβε την ευθύνη η αστυνομία δεν έχει βρει κάποια στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, εικάζεται ότι ο Αμπεντί είχε κάποια στιγμή ταξιδέψει στη Συρία.

Χθες βράδυ η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι το επίπεδο συναγερμού της χώρας αυξάνεται από το 4, δηλαδή το σοβαρό στο ανώτατο 5(κρίσιμο) πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, όταν το Λονδίνο είχε χτυπηθεί με βομβιστικές επιθέσεις, καθώς οι βρετανικές αρχές δεν αποκλείουν και νέο χτύπημα άμεσα.

Επίσης, η Μέι διευκρίνισε ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας σε τοποθεσίες – κλειδιά, ενώ υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει παρουσία στρατιωτικού προσωπικού σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικούς αγώνες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Τετάρτης η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, η αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού της χώρας σε «κρίσιμο» επίπεδο είναι προσωρινού χαρακτήρα και αναμένεται να παραμείνει έτσι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες σχετικά με την τελευταία επίθεση. Η υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι μονάδες του στρατού που θα συνδράμουν στην διατήρηση της ασφάλειας θα τελούν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη του Λονδίνου.

Πρόκειται στην ουσία για την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου με την κωδική ονομασία «Temperer». Μάλιστα είναι η πρώτα φορά που ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιείται από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός περίπου 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Βρετανία υποστηρίζοντας την αστυνομία και αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικούς ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να περιπολούν σε περιοχές «κλειδιά».

Οι βρετανικές αρχές με αφορμή την επίθεση στο στάδιο κάνουν λόγο για «βήμα προς τα πίσω», λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Λονδίνου, το 2005, τρομοκράτης κατόρθωσε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Βρετανία. Εχουν μεσολαβήσει και άλλες επιθέσεις, όπως αυτή εις βάρος του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, στο Λονδίνο, από την οποία τη Δευτέρα συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια, καθώς και η πρόσφατη επίθεση εναντίον περαστικών έξω από την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν υπήρχαν εκρηκτικά, παρά μόνο ματσέτες ή αυτοκίνητα ως όπλα. Το νήμα που συνδέει τους δράστες των επιθέσεων αυτών είναι η εκπεφρασμένη με όρους θρησκευτικού φανατισμού αντίθεση στην πολιτική της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here