Μαδούρο: Νικήσαμε το «πραξικόπημα» των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις που νίκησαν το «πραξικόπημα» υπό τις ΗΠΑ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό.

Η κατάσταση ωστόσο στη χώρα είναι δραματική, καθώς το γενικευμένο μπλακ άουτ, το οποίο ο Μαδούρο αποδίδει σε «κυβερνο- επιθέσεις», προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στα νοσοκομεία και έχει εν γένει παραλύσει όλες τις υπηρεσίες. 

Χθες χιλιάδες πολίτες, οπαδοί τόσο του Γκουαϊδό όσο και του Μαδούρο συγκεντρώθηκων στο Καράκας σε διαφορετικά σημεία. Οι μεν οπαδοί του Γκουαϊδό ντυμένοι στα λευκά κατέλαβαν τη λεωφόρο Ντε λα Βικτόρια στο κέντρο της πόλης, παρά την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

Oi δε υποστηρικτές της κυβέρνησης, ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν σε  άλλη συνοικία του κέντρου, όπου μετέβη και ο πρόεδρος.

Ο Μαδούρο έχει διατηρήσει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και στενούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα από τις 23 Ιανουαρίου, όταν ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος με στόχο να προκηρύξει νέες εκλογές.

Oι συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες όμως γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Δεκαπέντε νεφροπαθείς πέθαναν από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης που προκλήθηκε από το γενικευμένο μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι τη χώρα, όπως ανέφερε το Σάββατο μη κυβερνητική οργάνωση που εξειδικεύεται σε ζητήματα υγείας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here