“It’s a Long Way to Tipperary»- H άγνωστη ιστορία του τραγουδιού που έγινε το σύμβολο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Όταν πριν από ακριβώς έναν αιώνα ξεσπούσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η προπαγάνδα επέβαλε την εμπλοκή της ποπ κουλτούρας στην ανόρθωση του ηθικού και τη χαρωπή επέλαση προς τον όλεθρο. Οι στρατιώτες, βέβαια, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, κατάλαβαν ότι εκείνη η κόλαση δεν θα είχε τελειωμό και έκαναν στην άκρη τα εθνικιστικά τραγούδια που επιδοτούσαν οι αρχές, αντικαθιστώντας τα με σκοπούς και στίχους που τους θύμιζαν την πατρίδα τους.

Το “It’s a Long Way to Tipperary” βρίσκεται κάπου στη μέση. Από τη μία μετατρέπεται εύκολα σε στρατιωτικό εμβατήριο, ιδανικό για παρέλαση. Από την άλλη χωράει μέσα του όλη τη νοσταλγία για την πατρίδα και το κορίτσι που περίμενε μίλια μακριά. Το τραγούδι, πάντως, γράφτηκε δυόμισι χρόνια πριν τον πόλεμο, στις 30 Ιανουαρίου του 1912, και παίχτηκε για πρώτη φορά το επόμενο κιόλας βράδυ. Όταν το τραγούδησαν οι Connaught Rangers παρελαύνοντας στη Boulogne-sur-Mer, στο δρόμο τους προς το Δυτικό Μέτωπο, στις 13 Αυγούστου του 1914, το κομμάτι είχε ήδη κάνει την πορεία του στις παμπ της βορειοδυτικής Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Από εκείνη τη μέρα, όμως, και μετά θα γινόταν ο απόλυτος ύμνος του Μεγάλου Πολέμου…

Το τραγούδι το έγραψε ο Jack Judge βάζοντας ένα στοίχημα. Ο παππούς του ήταν από το Τιπερέρι, που προφανώς ηχούσε υπέροχα στο ρεφρέν ενός νοσταλγικού κομματιού –και κυρίως βόλευε την ανάγκη να συμπληρωθούν στίχοι σε κάτι που την επόμενη μέρα θα έπρεπε να παιχτεί σε ένα music hall του Στάλιμπριτζ. Ο Harry Williams ήταν κι αυτός μουσικός, βασικός συνεργάτης του Judge σε 32 κομμάτια που παίζονταν ζωντανά στα μαγαζιά της εποχής. Ήταν ανάπηρος εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε πάθει σε παιδική ηλικία, γι’ αυτό και ο Judge τον επισκεπτόταν στο σπίτι του, στο Balsall, όταν ήταν να γράψουν κάτι μαζί. Το σπίτι αυτό είναι σήμερα ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής και ονομάζεται «The Tipperary Inn».

Όταν το 1924 ο Williams αποδήμησε εις Κύριον, ο Judge επέμεινε ότι είχε γράψει μόνος του το πιο διάσημο από τα τραγούδια τους. Ωστόσο, ένα χειρόγραφο με τις νότες και του στίχους του τραγουδιού «It’s A Long Way to Connemara» προϋπήρχε της ημέρας που ο Judge έπαιξε το περίφημο στοίχημα, προδίδοντας ότι η μεγαλύτερη συμβολή του στο πιο διάσημο κομμάτι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν το «Τιπερέρι» και το ότι το έβγαλε από το συρτάρι και το έκανε εν μια νυκτί ένα λαϊκό άσμα της εποχής του.

Στις 13 Αυγούστου του 1914, με τον πόλεμο να μετράει ήδη μερικές εβδομάδες ζωής και τα βρετανικά στρατεύματα να αποβιβάζονται στις απέναντι γαλλικές ακτές για να προωθηθούν στον εφιάλτη των χαρακωμάτων του Δυτικού Μετώπου, το ιρλανδικό τάγμα των Connaught Rangers έπιασε βηματισμό τραγουδώντας το και τραβώντας την προσοχή του ανταποκριτή της Daily Mail, George Curnock. Πέντε μέρες αργότερα, το ρεπορτάζ του έφτασε στις σελίδες της εφημερίδας και πριν καν περάσει ένας μήνας, το “It’s a Long Way to Tipperary” είχε γίνει το αγαπημένο τραγούδι όλων των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα διάφορα μέτωπα. Πέντε χρόνια μετά, με το Μεγάλο Πόλεμο να μην έχει κάτι άλλο να καταστρέψει, το τραγούδι συνέχιζε να είναι το ίδιο δημοφιλές. Μόνο που πια το τραγουδούσαν με άλλη διάθεση. Γιατί έπαιρναν επιτέλους ο καθένας το μακρύ δρόμο για το δικό τους Τιπερέρι…

Πηγή: jumpingfish

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here