Λευκό Μπαστούνι στη ‘‘νύφη του Θερμαϊκού’’

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Σχετικά με την επικείμενη εορταστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου), μια από τις πιο εμβληματικές μορφές των κοινωνικών κινημάτων της συμπρωτεύουσας – ο λόγος για τον πρωτοπόρο ακτιβιστή Φώτη Μπίμπαση – μας ενημερώνει:

15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Το λευκό μπαστούνι έχει μεγάλη σημασία για την κινητικότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία και είναι το σύμβολο της προσπάθειας τους για ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη σύγχρονή του μορφή, το λευκό μπαστούνι συνδυάζεται με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε άτομα με οπτική αναπηρία να μπορούν να ανιχνεύουν το περιβάλλον και να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια μέσα στην πόλη αλλά και μέσα σε κτίρια. Βέβαια εμφανίζονται εμπόδια, τα οποία αρκετές φορές βιώνουν και οι βλέποντες, γι’ αυτό καθήκον όλων μας είναι να συνδράμουμε στην απαλειφή αυτών των εμποδίων.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας και ΑμΕΑ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ) οργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρες 12 μ – 2 μμ στο Φουαγιέ του Κεντρικού Αμφιθεάτρου της Νομικής Σχολής.

Το κοινό σε συνεργασία με άτομα με οπτική αναπηρία και εκπαιδευτές κινητικότητας θα συμμετάσχει σε βιωματικούς περιπάτους προσομοίωσης με μάσκα και λευκό μπαστούνι, θα γνωρίσει τις τεχνικές βλέποντος οδηγού, θα ενημερωθεί σε θέματα προσβασιμότητας και πώς μπορεί να βοηθήσει ώστε να μη δημιουργεί εμπόδια ή πως να εντοπίζει πιθανά εμπόδια. Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΕΑΤ. Θα οργανωθούν αγώνες με αθλήματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν μεικτές ομάδες βλεπόντων και ατόμων με οπτικές αναπηρίες με σκοπό να γνωρίσουν οι βλέποντες τα σπορ και να χαρούν την ξεχωριστή εμπειρία.

*Όσοι και όσες θέλετε περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε της τηλεφωνώντας είτε στον κύριο Φώτη Μπίμπαση (ΚΕΑΤ) 6936771883 είτε στον κύριο Χαρίτων Πολάτογλου (Τμήμα Φυσικής) 6977179801

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here