Λεονταρισμοί Αγκυρας στη Κύπρο: Βγάζει το Barbaros και ξεκινά εκτεταμένες έρευνες υδρογονανθράκων, με άδεια του ..Ακιντζί!

Σε σπασμωδικές ενέργειες, εκτός λογικής και διεθνούς δικαίου, προχωρά η Τουρκία αναγγέλλοντας, ως αντίποινα στην έρευνα της Λευκωσίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτεταμένες έρευνες υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο, με άδεια από τις..τουρκοκυπριακές αρχές!

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, η Αγκυρα ξεκινά προετοιμασίες για ποικίλες έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, και σε περιοχές που η τουρκική εταιρεία πετρελαίων, εξασφάλισε άδεια από τις τουρκοκυπριακές αρχές στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγω΄ν ενέργειας στο νησί της Κύπρου.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε τις μονομερείς όπως λέει ενέργειες της Λευκωσίας επί των πηγών αυτών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ένα σκάφος γεωτρύπανο έφτασε στο γήπεδο 6 της αποκαλούμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου

Είναι απαράδεκτο, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, να συμπεριφέρονται οι ελληνοκυπριακές αρχές ως οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του νησιού.

Η Αγκυρα τονίζει ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της  στην υφαλοκρηπίδα  και θα συνεχίσει την βοήθειά της στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στη συνέχεια, η Τουρκία, με παράνομη Navtex, δέσμευσε περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, για σεισμογραφικές έρευνες από το σκάφος Barbaros.Οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

      

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here