Συγγνώμη λάθος για τις μάσκες στα σχολεία

Το πρωτοφανές μπάχαλο με τις μάσκες  που δημιουργήθηκε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς επιχειρεί να δικαιολογήσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Όπως υποστηρίζει, οι αρμόδιες επιτροπές συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες, σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, όμως αυτές αφορούσαν το μέγεθος του υφάσματος…«πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών»!

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης «δεν ήταν σαφής», με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν «να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου» σημειώνει η ανακοίνωση με την κυβέρνηση να παραμένει έκθετη απέναντι στους μαθητές και τους γονείς.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ενημερώνει πως «επαναδιατύπωσε τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Η ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε για το ζήτημα που προέκυψε με τις μάσκες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Το βράδυ της Δευτέρας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή των μασκών, «επανεκκινώντας με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Παιδείας».

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19.

Η ανακοίνωση της Γ.Γ Δημόσιας Υγείας 

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως είχε τεθεί από τις 27 Αυγούστου ζήτημα στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ώστε «να διατυπωθούν με σαφήνεια στον διαγωνισμό για την προμήθεια μάσκας», όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο documentonews.gr, ωστόσο, ο διαγωνισμός έγινε τελευταία στιγμή με… φαστ τρακ διαδικασίες και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, μία… ασάφεια οδήγησε στο να λάβουν αρκετοί μαθητές μάσκες οι οποίες κάλυπταν… εξ ολοκλήρου τα πρόσωπά τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here