Κυβέρνηση: Φοροαπαλλαγή στα νοικοκυριά μόνο αν καταναλώνουν «ηλεκτρονικά» το 30% του εισοδήματός-642 εκ. ευρώ πρόσθετα έσοδα για να ελαφρυνθούν 635 εκ. οι επιχειρήσεις

Ως σύγχρονοι Χουντίνι, οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατάφεραν ήδη μέσα σε λίγους μήνες διακυβέρνησης το εξής καταπληκτικό: Εξήγγειλαν ελάφρυνση φόρων 635 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2020 και για να το ισοσταθμίσουν δημοσιονομικά, προχωρούν στην υποχρεωτική αύξηση της κατανάλωσης του 1/3 του εισοδήματος των νοικοκυριών, ώστε να εισπραχθούν φόροι 642 εκ. ευρώ ετησίως!

Πως έγινε αυτό το απίστευτο μαγικό; Με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις σε στιλ ΔΝΤ από το οικονομικό επιτελείο. Οπως προκύπτει από τα μεγέθη του προσχεδίου για τον προυπολογισμό του 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά διορθωτικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό όπως εκτιμούσαν οι θεσμοί.

Σε μία απο αυτές, επιβάλουν στα νοικοκυριά να καταναλώνουν το 30% ου εισοδήματος τους πληρώνοντας ηλεκτρονικά, διαφορετικά δεν θα έχουν φοροαπαλλαγή!  Αυτο εκτμάται ότι θα αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 642 ευρώ, μέσα από τον γενικόλογο τίτλο, μέρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Από την άλλη, στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 635 εκ. ευρώ, μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 28% στο 24% μέσα σε ένα χρόνο.

Οι χαμηλόμισθοι θα επωφεληθούν επίσης φόρους 281 εκ. ευρώ, από την μείωση του αρχικού συντελστή φορολόγησης στο 9% γι εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here