Κύπρος: 57 πολίτες ζητούν τη ποινική δίωξη του αρχιεπισκόπου

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Όχι, αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη νήσο των αγίων! Υπό αυτή την (αδιαμφισβήτητη) έννοια, αποτελεί – για έναν εξωτερικό αν μη τι άλλο παρατηρητή – την είδηση των ειδήσεων!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, 57 Κύπριοι πολίτες υψηλών προσόντων και κύρους αν μη τι άλλο σε ότι αφορά την επιστημονική τους κατάρτιση και την κοινωνική δράση τους, ζητάνε με επιστολή τους προς τον νέο ορισθέντα από τον τοπικό πρόεδρο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Σαββίδη την άμεση ποινική δίωξη του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου!
Η επιστολή – ντοκουμέντο έχει ως ακολούθως:
Προς: Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Γεώργιο Σαββίδη
Απελλή 1, 1403, Λευκωσία
Κύπρος
ΘΕΜΑ: Αίτημα άμεσης ποινικής δίωξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
Λευκωσία 8.2.2021
Κύριε Γενικέ Εισαγγελέα,
Με την παρούσα επιστολή, οι υπογράφοντες/ουσες πολίτες που προέρχονται από διάφορους παραγωγικούς και δημιουργικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, εγείρουν το αίτημα της εκ μέρους σας άμεσης ποινικής δίωξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, για μια σειρά αδικημάτων που χρονικά φτάνουν έως και την καθ’ όλα παράνομη, αυθαίρετη και προκαλούσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα κατεδάφιση των τεσσάρων διατηρητέων δίπλα στον ανεγειρόμενο νέο καθεδρικό ναό, στην Παλιά Λευκωσία.
Σύμφωνα με το άρθρο 113, παρ. 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας «ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας έχει εξουσίαν κατά την κρίσιν αυτού προς το δημόσιον συμφέρον να κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνηται και συνεχίζει ή διακόπτει οιανδήποτε διαδικασίαν ή διατάσσει δίωξιν καθ’ οιουδήποτε προσώπου εν τη Δημοκρατία δι’ οιονδήποτε αδίκημα.» Θεωρούμε ότι εν μέσω των κρίσιμων στιγμών που διάγει η ίδια η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σύνταγμα αποτελεί την τελευταία καταφυγή, την τελευταία δικλείδα εμπέδωσης της αίσθησης ασφάλειας δικαίου αλλά και της ασφάλειας γενικώς υπέρ των πολιτών. Δεδομένης της πανθεσμικής αντίδρασης εναντίον της παράνομης κατεδάφισης – ενδεικτικά Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, Πρόεδρος ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και λοιπά κόμματα, με τον τρόπο που ο κάθε φορέας προέκρινε- θα συμφωνήσετε, εικάζουμε, μαζί μας ότι δεν χωρεί ουδεμία αμφιβολία σχετικά με το αν η εκ μέρους σας ενεργοποίηση ποινικών διαδικασιών λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ήδη η εντολή σας για διενέργεια σχετικής έρευνας κατατείνει στην αποδοχή της παραπάνω συλλογιστικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει διανύσει μια διαδρομή παράνομων και παράτυπων πρακτικών. Συνοπτικά:
– Ρητορική μίσους επ’ αφορμή διαφόρων εμφανίσεών του στα εγχώρια media. Π.χ. δήλωση στην «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ στις 16.5.2017 («[…]έχομε πέρα των 300.000 εποίκων, οι οποίοι είναι ανατολίτες, άξεστοι, δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι ούτε μετά από 100 χρόνια[…]), κατ’ επανάληψη προσβολή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας όπως η δήλωση στην εκπομπή “Βέτο” στις 31 Οκτωβρίου 2016 περί «ξετσίπωτων», «ανώμαλων», «εκτρεπόμενων» ατόμων κ.ά. Οι παραπάνω αναφορές του Αρχιεπισκόπου παραβιάζουν στοιχειώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και σειρά άρθρων του Π.Κ. (99Α(1)), του Περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμος του 2004 (42(I)/2004) και του Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 (Ν. 134(I)/2011), μεταξύ άλλων.
– Απειλές προς τις Αρχές: «[…]Θα ανέβω στο τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα» – δήλωση στον Alpha TV, 18.9.2017 που παραβιάζει τα άρθρα 66 & 87 του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.).
– Ομολογία δωροληψίας & σύμπραξης σε παράνομη πολιτoγράφηση περιλαμβάνουσα τον προς αυτή επηρεασμό δημόσιας αρχής – δήλωση στο OMEGA TV, 5.11.2019, εμπίπτουσα στο άρθρο 105Α Π.Κ.
– Ομολογία ενδεχόμενης διασπάθισης δημόσιου χρήματος, κλοπής, υπεξαίρεσης ή γνώσης περί αυτής, σύμφωνα με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου «Είχα πει στον Αναστασιάδη να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε -Βάζω και τον εαυτό μου μέσα» που πραγματοποίησε ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου των παρανόμων πολιτογραφήσεων στις 26.1.2021. Τα σχετικά άρθρα του Π.Κ. ποικίλουν αντιστοίχως των ενδεχομένως τελεσθεισών ως ανωτέρω πράξεων που υπονοούνται μέσω της δήλωσης.
– Παράνομη κατεδάφιση διατηρητέων στην Παλιά Λευκωσία στις 1.2.2021 παραβιάζουσα το άρθρο 143 Π.Κ. καθώς και το άρθρο 15Γ του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος (ΚΕΦ.96)
Ωστόσο, για την ομάδα των υπογραφόντων/ουσών, η άμεση επέμβασή σας επιτάσσεται όχι μόνο από την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης ουσιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου που έχουν παραβιαστεί από τις παραπάνω συμπεριφορές. Επιπρόσθετα, η άμεση εκ μέρους σας ανάληψη δράσης οφείλει να επουλώσει το πληγέν αίσθημα δικαίου, που εκτός από νομική διάσταση, έχει και ηθικό περιεχόμενο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, παρά τη θεσμικά φορτισμένη από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου θέσης του, δρα και εκφράζεται κατ’ επανάληψη διχαστικά, προσβάλλοντας θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής συνύπαρξης. Στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «λαθραίους» τους ικέτες που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με αίτημα να εξεταστεί νόμιμα το δικαίωμά τους σε διεθνή προστασία. Επίσης έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του κατά δήλωση της ηγεσίας του νεοναζιστικού παραρτήματος στην Κύπρο της Χρυσής Αυγής, οργάνωσης που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα.
Ως εκ των ανωτέρω, δεδομένου ότι είστε ο πλέον υπεύθυνος όπως επιληφθεί των πράξεων και συμπεριφορών αυτών, αναμένουμε και απαιτούμε την άμεση συμβολή σας ώστε η κοινωνική ένταση που ο Αρχιεπίσκοπος έχει προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια, με κραυγαλέο αποκορύφωμα την κατά κοινή ομολογία καταδικαστέα κατεδάφιση των διατηρητέων, να εκτονωθεί θεσμικά και στα πλαίσια της νομιμότητας μέσω της ποινικής δίωξης των πιο πάνω αξιόποινων ποινικά πράξεων και συμπεριφορών. Διαφορετικά, η Γενική Εισαγγελία, μαζί με την εκτελεστική εξουσία που ανέχθηκε την θεσμική και κοινωνική αποδρομή του Αρχιεπισκόπου, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη της εκπομπής ενός μηνύματος πλήρους ανοχής της παρανομίας και της αυθαιρεσίας προς τους πολίτες. Καταληκτικά, καλείστε να αναλάβετε τις εκ νόμου και Συντάγματος ευθύνες σας ώστε η κοινωνική ειρήνη να ενισχυθεί, αντί να βλαβεί περαιτέρω.
Με εκτίμηση,
Οι υπογράφοντες/ουσες:
1. Κορίνα Δημητρίου, νομικός, εμπειρογνώμονας θεμελιωδών δικαιωμάτων για διάφορους θεσμούς της ΕΕ
2. Βασιλική Κυπραίου, ηθοποιός
3. Αντώνης Αντωνίου, μουσικοσυνθέτης
4. Ανδρέας Χαραλάμπους, ειδικός πολιτικής επικοινωνίας, Πρόεδρος Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων
5. Ελένη Σιδερά, ηθοποιός, κοινωνιολόγος
6. Ελένη Ηρακλέους, μουσικός – παιδαγωγός
7. Έλενα Σωκράτους, σκηνοθέτις
8. Πατρίκιος Παύλου, δικηγόρος
9. Βαγγέλης Γέττος, νομικός, Μaster Ποινικών Επιστημών
10. Ανδρέας Παρπαρίνος, δικηγόρος
11. Δήμητρα Κούρρη, Λέκτορας Αρχιτεκτονικής Θεωρίας και Αστικής Ανάπτυξης, Manchester School of Architecture (Η.Β.)
12. Ιωάννα Νεοφύτου, εικαστικός, σκηνοθέτης, υποψήφια διδάκτωρ Aix-Marseille Université
13. Γρηγόρης Ιωάννου, κοινωνιολόγος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
14. Γιώργος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος & ραδιοφωνικός παραγωγός
15. Ανδρέας Μακρής, ηθοποιός
16. Χρίστος Τσιαήλης, Καθηγητής Αγγλικών, Συγγραφέας
17. Χριστόφορος Λάρκου, δικηγόρος
18. Μαρία Γαβριήλ, αρχαιολόγος
19. Κρις Βωνιάτη, υποψήφια διδάκτορας,
20. Ελενίτσα Ονησιφόρου, άνεργη
21. Ηλίας Αλ Ντεπυάνι, δικηγόρος
22. Ευτυχία Νεάρχου, επαγγελματίας HR
23. Δρ. Χρίστος Χατζηιωάννου, μεταδιδακτορικός Ερευνητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας – Πανεπιστήμιο Κύπρου
24. Παναγιώτης Πιερή, Growth Marketing Specialist
25. Σωτηρίου Ιφιγένεια, εκπαιδευτικός
26. Παναγιώτα Κωνσταντή, διεθνολόγος, Master Διεθνούς Ανάπτυξης
27. Αντιγόνη Παφίτη, δικηγόρος
28. Ελένη Ιωσηφίδου, νομικός
29. Μαριλένα Κυριάκου, θεατρολόγος, ηθοποιός, youth trainer
30. Αρτέμης Αρτεμίου, δικηγόρος
31. Νικολίνα Μαρκίδου, εκπαιδευτικός
32. Κάτια Κωνσταντίνου-Δανιήλ, γυμνάστρια
33. Δρ. Δημήτρης Δημητρίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής τουρκολογίας
34. Μάριος Ελευθερίου, μάγειρας
35. Αντρέας Νικολαΐδης, ηθοποιός-συγγραφέας
36. Αλεξία Καλουρκώτη, Msc Sustainable Development
37. Παναγιώτης Βασιλείου, δημοσιογράφος
38. Νατάσα Ιωάννου, Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος
39. Ανδρέας Πιπερίδης, διδακτορικός ερευνητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
40. Ιωάννης Μαυρομμάτης, διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας – Πανεπιστήμιο Κύπρου
41. Βικτωρια Χαραλάμπους, εκπαιδευτικός
42. Δρ. Αλεξάνδρα Παπαμιχαήλ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα της ψυχικής υγείας
43. Αλέξανδρος Γερομόσχος, δικηγόρος
44. Γιώργος Μολέσκης, συμβουλευτικός ψυχολόγος
45. Χαριτίνη Κυριάκου, ζωγράφος
46. Μαρία Σ. Ιωάννου, λογοτέχνης & πολιτική επιστήμων
47. Αγνή Δανιήλ, συνταξιούχος οικονομολόγος – δημ. Υπάλληλος
48. Ιωάννα Σαμαρά, δικηγόρος
49. Αλίνα Γκουνίγκινα, οικονομολόγος, Αuditor/ACCA Candidate
50. Χριστίνα Δημητριάδου, Coach & Εκπαιδεύτρια Ηγετικών Δεξιοτήτων
51. Χρήστος Κωνσταντίνου, συνταξιούχος οικονομολόγος
52. Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου, Σκηνοθέτης/Ηθοποιός
53. Δώρα Ηρακλέους, εκπαιδεύτρια νεολαίας, ειδική σε θέματα φύλου και διαθεματικότητας
54. Άγγελος Σοφοκλέους, διδακτορικός ερευνητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του York (Η.Β.)
55. Ελένη Ευαγόρου, κοινωνιολόγος – Ερευνήτρια
56. Γεωργία Νικολάου, λειτουργός προγραμμάτων, μουσειοπαιδαγωγός
57. Χρίστος Κρασίδης, καλλιτέχνης, Performer, μουσικός, MA Music Business Management.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here