Κουμουτσάκος: Η νέα σκληρή αντι-μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης-Δόγμα ασφάλειας με βίαιες επιστροφές και περιορισμό δικαιωμάτων-Αγνωστες λέξεις η αλληλεγγύη και η πολιτική ένταξης-Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Μαζικές βίαιες επιστροφές μεταναστών, νέα αυστηρότερη πολιτική ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες και ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και αποτροπής στα σύνορα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αποτελούν τις βασικές αρχές της μεταναστευτικής πολιτικής που προανήγγειλε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Μια πολιτικής που αγκαλιάζει την ακροδεξιά ρητορική και οδηγεί σε συρρίκνωση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα των προσφύγων στην υγεία, η πρόσβαση των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση, οι πολιτικές κοινωνικής ένταξης που αποτελούν άγνωστες λέξεις για τον κ. Κουμουτσάκο.

Μιλώντας στη Βουλή, όπου παρουσιάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, λέγοντας πως «η κατάσταση που παραλάβαμε στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα, είναι από εξαιρετικά προβληματική, έως πραγματικά τραγική»

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί είπε πως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό – μεταναστευτικό «χρειάζεται επειγόντως μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που ξεκινά από την αποτροπή, την προστασία των συνόρων και φτάνει έως τη χορήγηση ή μη ασύλου και τελικά στις πολιτικές ένταξης εκείνων που νόμιμα μένουν στη χώρα».

Ειδικά για το άσυλο προανήγγειλε ότι «μέχρι το τέλος του έτους αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για την χορήγηση ασύλου», ώστε αυτοί που έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν άμεσα και εκείνοι που δεν δικαιούνται να γνωρίζουν ότι έρχεται ένα «ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών».

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος συνέκρινε τις αιτήσεις ασύλου στη Λέσβο μόνο για το 2018 με αυτές συνολικά στην Αυστρία του Κουρτς, για να τονίσει πως η χώρα μας δέχεται πάρα πολλές. «Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη Λέσβο μόνον το 2018 έγιναν περίπου 17.300 καταγραφές αιτημάτων ασύλου. Περισσότερες από όσες έχουν γίνει τον ίδιο χρόνο στην Αυστρία συνολικά. Στη Σάμο, έχουν γίνει 6750, περισσότερες από όσες κατέγραψε, για το ίδιο διάστημα, η Φινλανδία», είπε.

Όπως είπε, «την ίδια ώρα στην Ευρώπη τα πράγματα προχωρούν αργά καθώς η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα Πολιτική Ασύλου δεν είναι εύκολη», για να συμπληρώσει ότι «το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης με δικαιότερη κατανομή του βάρους τα οποία πρωτίστως επωμίζονται τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, με πρώτη την Ελλάδα».

«Στη διαχείριση αυτού του πολύπλοκου ζητήματος, κάθε Δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπ᾽όψιν δύο αλληλένδετους παράγοντες. Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό και την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας. Στόχος μας είναι η πολιτική και επιχειρησιακή σύζευξη και των δύο», είπε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει στη συνέχεια: «Απέναντι στην ιδεολογική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε την δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες.»

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε επίσης για δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Σάμο« που μοιάζει με πολιορκημένη πόλη», αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ξεκινήσει το έργο.

Ο αναπ. Υπουργός θέλοντας να αιτιολογήσει την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να καταργήσει το αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το ενσωματώσει ως χαρτοφυλάκιο στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη είπε «πως το ελληνικό κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου παρέτασσε ένα υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπαρκτό στα χαρτιά αλλά σχεδόν μη ανιχνεύσιμο στην πραγματικότητα».

Αναφέρθηκε μάλιστα με αιχμές στην πρώην υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, κάνοντας λόγο για «σαθρό και επικίνδυνο ιδεολογικό υπόβαθρο» του «μπαίνουν, λιάζονται και φεύγουν».

«Μια αντίληψη που σημάδεψε και δηλητηρίασε μετέπειτα, τη μεταναστευτική μη-πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε στην αρχή «η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως προσδοκά σε καλύτερη συνεργασία απ’ την Τουρκία αλλά και την Ε.Ε.

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ταυτόχρονα ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό ζήτημα. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here