Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών με 62 κρούσματα-Επιστολή κρατουμένων πριν 12 μέρες-ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης

Εκθετη είναι η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έπειτα από τα δεκάδες κρούσματα στις φυλακές Διαβατών, καθώς όπως έγινε γνωστό, έχουν φτάσει πλέον τα 62!

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, την Παρασκευή, επιβεβαιώθηκαν 21 κρούσματα σε κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές, ενώ σήμερα, μετά τη διενέργεια 150 τεστ από τον ΕΟΔΥ διαπιστώθηκαν ακόμη 41.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 56 κρατουμένους και έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους που αφορούν μια κλειστή δομή.

Οπως έγινε γνωστό οι κρατούμενοι έχουν στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 27 του περασμένου μήνα, όμως κανείς δεν τους απάντησε και το ενδιαφέρον του Υπουργείου για αυτούς είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο σωφρονιστικό κατάστημα φαίνεται να εμφανίστηκαν πριν από περίπου 25 μέρες, ενώ κι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (που είναι νοσοκομείο αναφοράς) με συμπτώματα πνευμονίας.

Αρχικά είχαν εντοπιστεί περίπου 12 κρούσματα, όμως με την αδιαφορία των αρμοδίων φαίνεται ότι αυτά λειτούργησαν εκρηκτικά με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων που έχει προσβληθεί, όπως καταγγέλλεται, να έχει φτάσει στους 60. Τα όσα καταγγέλλουν κρατούμενοι που επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» είναι τουλάχιστον δραματικά.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, από την πρώτη εμφάνιση κρούσματος, πριν 25 μέρες, μόλις χθες εμφανίστηκε στις φυλακές Διαβατών ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε 160 δειγματοληπτικές λήψεις (rapid tests) και βγήκε θετικό περίπου το 40%.

Οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι στις φυλακές δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας για τους ίδιους παρά μόνο για το προσωπικό (σωφρονιστικοί υπάλληλοι). «Μόλις σήμερα μάς εφοδίασαν με μια χάρτινη μάσκα μιας χρήσης και από ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια. Δεν υπάρχουν αντισηπτικά, γιατί έχουν αλκοόλη και απαγορεύονται από τον κανονισμό των φυλακών. Φωνάζουμε εδώ και τόσες εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Θα κολλήσουμε όλοι», κατήγγειλε κρατούμενος, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κρατούμενοι αλλά και δικηγόροι (που έχουν εντολείς μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα), αυτοί που εμφάνισαν τον κορονοϊό έχουν περιοριστεί μέσα σε συνολικά πέντε θαλάμους, οι οποίοι είναι των 12 τ.μ. ο καθένας: ουσιαστικά οι κρατούμενοι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο.

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών δεν υπάρχει γιατρός, άλλα όλη τη φροντίδα των κρατουμένων έχει μόνο ένας νοσοκόμος.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνα νοσηρή, σύμφωνα με τους κρατουμένους, ενώ από πλευράς διοίκησης των φυλακών φαίνεται να υπάρχει αμηχανία στον τρόπο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ενώ και οι συνθήκες που επικρατούν στο υπεράριθμό σωφρονιστικό κατάστημα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε αυτό.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης για ελέγχους και διαγνωστικά τεστ στις φυλακές

Νωρίτερα, σε κοινή δήλωση τους, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διον. Καλαματιανός,  για την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, σημείωναν τα εξής:                                                                                                  

Παρά τα “μεγάλα λόγια” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  για την λήψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στα σωφρονιστικά καταστήματα, η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι είναι πλέον εκτός ελέγχου. Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς ήδη έχουν διαγνωσθεί 21 συνολικά κρούσματα, από τα οποία τα 16 αφορούν κρατούμενους. Πριν λίγες μέρες στη φυλακή Κέρκυρας διαγνώστηκαν επίσης 10 κρούσματα, αλλά το Υπουργείο αδιαφόρησε

Το χειρότερο όμως όλων είναι η προκλητική αδιαφορία που έδειξαν το αρμόδιο Υπουργείο στα αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων για διενέργεια προληπτικών ελέγχων, μαζικών διαγνωστικών τεστ και απολύμανσης στις φυλακές των Διαβατών τα οποία, όπως οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποί αναφέρουν, είχαν υποβληθεί εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες,  με την εμφάνιση των πρώτων 4 κρουσμάτων. Το μόνο μέτρο που έχουν λάβει είναι η στέρηση των αδειών και των επισκεπτηρίων των κρατουμένων και η διανομή δημοσίου χρήματος με απ’ ευθείας αναθέσεις.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είχαμε προειδοποιήσει ότι οι χώροι μαζικού εγκλεισμού μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες και εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, αν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας και αν δεν διεξαχθούν μαζικά διαγνωστικά τεστ. Τα ίδια επαναλάβαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στις φυλακές Κορυδαλλού. Αλλά δεν εισακουστήκαμε.

Το Υπουργείο αντί να πράξει τα αυτονόητα, εξαγγέλλει νομοσχέδιο για τη περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here