Καλιφόρνια και Μάτι, ίδια περίπτωση λέει το Αστεροσκοπείο

Οι επιστήμονες της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θεωρουν παρόμοιες τις μετεωρολογικές συνθήκες  που ίσχυσαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι  με αυτές στις τωρινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρουν, κατά την έναρξη της δασικής πυρκαγιάς «Camp Fire» στην Καλιφόρνια, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν -όπως και στο Μάτι- ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Δηλαδή και στις δυο περιπτώσεις:

  • υπήρχε εξαιρετικά χαμηλή υγρασία
  • υπήρχαν υψηλές θερμκορασιες
  • έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες η πυρκαγιά Camp Fire, όπως ονομάσθηκε απο τους Αμερικανους,  έκαψε περισσότερα από 505.000 στρέμματα, κοστίζοντας παράλληλα τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

Το ΕΑΑ/meteo δημιούργησε ένα βίντεο προσομοίωσης που παρουσιάζει την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς Camp Fire, μεταξύ 8ης και 12ης Νοεμβρίου -χρησιμοποιησε για την προσομοιωση ένα προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr.

Η προσομοίωση αναπαράγει με επιτυχία τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς κατά τις πρώτες λίγες ώρες, με την τελική περίμετρό της έως τις 12 Νοεμβρίου και διαπιστώνει «ικανοποιητική συμφωνία με τις παρατηρήσεις».  Η καμένη έκταση που υπολογίστηκε από το μοντέλο του ΕΑΑ/μετεο, είναι 526.000 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here