Οι «καυτοί» διάλογοι Τσίπρα-Βαρουφάκη, τον Ιούλιο του 2015, όπως τους καταγράφει ο πρώην υπουργός-Υπονοεί ότι τις υπέκλεψε με το κινητό!-Οι φόβοι για Γουδή, πραξικόπημα

Δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πρώτο Θέμα», «Καθημερινή», και «Βήμα» της Κυριακής, παρουσιάζουν αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη υπό τον τίτλο «Adults in the Room» και ειδικότερα οι στιχομυθίες του ιδίου με τον πρωθυπουργό. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά. 

Σε αυτό ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εκμυστηρεύεται όλους τους μυστικούς και απόρρητους διαλόγους που όπως ο ίδιος λέει, έχει με τον πρωθυπουργό, τις κρίσιμες ώρες της κρίσης. Αναφέρεται στο φόβο του πρωθυπουργού για νέο Γουδή ακόμη και πραξικόπημα, αλλά εμφανίζει το Α. Τσίπρα να θέλει να κατάσχει τα 16 δις ευρώ της ΕΚΤ που υπάρχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Και για να μην αμφισβητηθεί για όσα λέει, υπονοεί ότι τα έχει όλα γραμμένα στο κινητό του! Εάν αυτό ισχύει, ομολογεί ότι υπέκλεψε κρυφά και προφανώς παράνομα, χωρίς την συγκατάθεση των συνομιλητών του, τις συζητήσεις με τον Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως είχε κάνει και με τις συνεδριάσεις του Eurgoroup.

O κ. Βαρουφάκης με το τρόπο αυτό(και με την επιφύλαξη ότι ισχύει)όχι μόνο δεν τιμά την εμπιστοσύνη που του έδειξε κάποτε ο πρωθυπουργός αλλά φτάνει στο σημείο να καπηλεύεται στιγμές των οριακών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των προβληματισμών που υπήρχαν τις κρίσιμες εκείνες ώρες, για ίδιον πολιτικό ή άλλο όφελος!!!

Η πράξη του περισσότερο εκθέτει εκείνον παρά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποφάσισε να στρέψει τα πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, καθώς θεωρεί ότι δεν ακολούθησε το σχέδιο του, για παράλληλες πληρωμές, εντός του ευρώ.

Ευτυχώς που ο πρωθυπουργός δεν το ακολούθησε. Αλλά καλά έκανε και το συζήτησε μαζί του. Κάθε σοβαρός και υπεύθυνος πρωθυπουργός όφειλε να έχει σχέδιο Β και Γ και Δ, σε μιά τέτοια οριακή στιγμή για τη χώρα. Δεν οφείλει όμως να το ενεργοποιεί ντε και καλά, επειδή το θέλει ο κ. Βαρουφάκης.

Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το ανεκδιήγητο γαιτανάκι περί δήθεν ευθυνών και Εξεταστικής για το 2015. Η χώρα περέμεινε εντός του ευρώ , προχώρησε και βγαίνει στις αγορές.

Φαίνεται ότι αυτό δεν το θέλουν ούτε η ΝΔ ούτε και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι το σχέδιο του, ημιτελές και επικίνδυνο για τη χώρα, θα μας έφερνε, εάν εφαρμοζόταν, πραγματικά και ντε φάκτο εκτός ευρώ.

Αλλά αντί να δει τα λάθη του και να κάνει την αυτοκριτική του, επιμένει να αυτοδικαιώνεται, συγγράφοντας βιβλία και άρθρα, στα οποία επισυνάπτει  συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη εκείνη την περίοδο, κατάλαβα, έστω και αργά το αδιέξοδο των επιλογών Βαρουφάκη και επέλεξε το δρόμο του επώδυνου συμβιβασμού.

Το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης αποδεικνύεται πολύ λίγος, πολιτικά, δεν απαλλάσσει των ευθυνών του τον πρωθυπουργό, για την απόλυτη εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε το κρίσιμο α’ εξάμηνο του 2015.

Αλλά ας δούμε τι αποκαλύπτει ο Γ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα:

«Όταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα…»

Καλοκαίρι του 2015 ο Βαρουφάκης είναι μαζί με τους Τσίπρα, Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρωθυπουργός μαθαίνει πως ένα ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ το οποίο ανήκει στην ΕΚΤ βρίσκεται αποθηκευμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Τσίπρας και ο Φλαμπουράρης θέλουν να βάλουν χέρι στα χρήματα, όμως ο Βαρουφάκης διαφωνεί.

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;

Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.

Τσίπρας: Όταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.

Φλαμπουράρης: Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.

Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ…

Η αντιπάθεια προς τον Σταθάκη

Σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου του, ο Γιάνης Βαρουφάκης φανερώνει και τα πρόσωπα που προκαλούσαν συμπάθεια ή αντιπάθεια στον Αλέξη Τσίπρα. Ως ανεπιθύμητος εμφανίζεται ο Γιώργος Σταθάκης, με τον Βαρουφάκη να λέει πως σε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός γύρισε και είπε: «Θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον [Γιώργο] Σταθάκη».

Ο βαρυφάκης σε άλλο απόσπασμα αποκαλεί τον νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, «αποστάτη» και ως «τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα». Σε αυτον είχε αποδώσει κάποια προβλήματα στη μεταφορά κειμένων από τις Βρυξέλλες, κατά την διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου.

«Καλό παιδί ο Αλέξης, αλλά δεν ξέρει αγγλικά…»

Ο Βαρουφάκης αναφέρεται, παράλληλα, και στην περίοδο κατά την οποία γνώρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακόμη το κόμμα βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη [ενν. την σύζυγό του], «ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα». Του είχα τονίσει πολλάκις «αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά»».

Η μοιραία νύχτα του δημοψηφίσματος-Τα κάναμε σαλάτα- Οι φόβοι για Γουδή, πραξικόπημα

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο Βαρουφάκης περιγράφει το διάλογο που είχε με τον πρωθυπουγό το βράδυ του κρίσιμου δημοψηφίσματος:

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα». Ο Βαρουφάκης δεν συμφώνησε μαζί του αλλά του είπε πως «έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε το 62% του “Όχι”».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες – αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του», αφηγείται ο Βαρουφάκης. Τότε ο υπουργός του λέει: «’Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας [ενν. το σύστημα των παράλληλων πληρωμών] ή παραδίνεσαι».

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

Τότε ο Βαρουφάκης αφηγείται πως έγινε κάτι αναπάντεχο: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε […] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here