Ιστορική συμφωνία Φατάχ-Χαμάς στην Παλαιστίνη-Στη Λωρίδα της Γάζας ο Αμπάς

Σε ιστορική συμφωνία για πολιτική προσέγγιση και συνεργασία κατέληξαν οι δύο βασικές παλαιστινιακές αντίπαλες οργανώσεις, η Χαμάς που κυριαρχεί στη λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ στη Δ. Οχθη.

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο οργανώσεων.

Η Φατάχ έχει την υποστήριξη της Δύσης κι έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση και το Ισραήλ.

Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα, η Χαμάς συμφώνησε να παραχωρήσει τις εξουσίες της στην Γάζα, στην κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, η οποία υποστηρίζεται από την Φατάχ, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Στη Λωρίδα της Γάζας ο πρόεδρος Αμπάς

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στον επόμενο μήνα για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, ένα γεγονός που φανερώνει τη συμφιλίωση μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων, της Χαμάς και της Φάταχ, δήλωσε αξιωματούχος του κόμματός του.

«Ο πρόεδρος Αμπού Μάζεν θα βρίσκεται στη Γάζα σε λιγότερο από ένα μήνα», δήλωσε ο Ζακαρία αλ Άγα, επικεφαλής της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αλ Άγα έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι Φάταχ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here